Les sis cartes que contenien material explosiu que han arribat aquesta setmana a diversos punts de l'Estat provenien de la província de Valladolid. És el que ha aconseguit esbrinar la investigació per delictes de terrorisme que la Comissaria General d'Informació ha encarregat a l'Audiència Nacional. Fins al moment, se sabia que totes les cartes havien estat enviades per correu ordinari des d'algun punt d'Espanya, però no se sabia des d'on. Ara s'ha pogut confirmar que totes provenen del mateix lloc, però encara es desconeix la identitat de la persona que ha enviat les cartes i els motius pels quals ho hauria fet. Identificar l'individu que ho va fer serà una tasca molt complicada, ja que segons explica la policia, les cartes es van dipositar en bústies de correus ordinàries, que no estan vigilades per càmeres de seguretat.

La primera de les cartes que es va conèixer anava dirigida a Serhii Pohoreltsev, l'ambaixador ucraïnès. Aquest no va arribar a obrir-la, en el seu lloc ho va fer un treballador que va patir ferides en les mans a causa de l'explosió de la missiva. Les altres cartes bomba anaven dirigides a Julissa Reynoso, l'ambaixadora dels Estats Units; al president espanyol, Pedro Sánchez; a la ministra de Defensa, Margarita Robles, a la base militar de Torrejón de Ardoz i a una empresa armamentística de Saragossa que havia fabricat armes enviades a Ucraïna. De les que van ser interceptades abans que algú les obrís, quatre van ser detonades de forma controlada i una es va aconseguir desactivar. 

Paquets sagnants a múltiples ambaixades europees

Aquest divendres va arribar una altra carta a l'ambaixada ucraïnesa, i tot i que inicialment es creia que era un nou paquet amb material pirotècnic, finalment es va descartar. A diferència de les sis primeres, la setena carta no havia estat enviada des d'Espanya, i contenia un ull d'animal aixafat. Així, aquesta s'assimilava als "paquets sagnants" que també han rebut altres ambaixades ucraïneses i consolats en múltiples països europeus. Les ambaixades ucraïneses a Hongria, Països Baixos, Polònia, Croàcia, Itàlia, Àustria i els consolats de Nàpols, Cracòvia i Brno (Txèquia) n'haurien rebut. 

Davant la possibilitat que es produeixin nous enviaments, el Ministeri d'Interior ha recomanat a totes les seus diplomàtiques que reforcin la seguretat. El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dimitro Kuleba, també va demanar a tots els governs que garantissin "la màxima protecció de les institucions diplomàtiques ucraïneses seguint la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques". 

Aquests paquets sagnants són característics, ja que "estan mullats amb un líquid d'una olor característica i desprenien certa fetor", segons va indicar Oleg Nikolenko, portaveu del Ministeri d'Exteriors d'Ucraïna. Aquest va informar que s'estava estudiant quin era el seu significat, tot i que Kuleba va assegurar que era una "campanya ben planejada de terror i intimidació" i va acusar Rússia.