Després de l'ambaixada ucraïnesa, una empresa a Saragossa, la base militar de Torrejón de Ardoz, el president del Govern Pedro Sánchez i la ministra de Defensa, Margarita Robles, el sisè paquet amb material explosiu o pirotècnic l'han rebut en l'ambaixada dels Estats Units, també a Madrid. L'alerta ha saltat aquest migdia quan el personal de l'ambaixada situada al carrer Serrano, una de les més cèntriques de la capital espanyola, ha detectat la seva presència en un context d'alerta: en menys de 24 hores, s'han conegut com a mínim 6 paquets amb material explosiu, encara que el de Pedro Sánchez es va rebre ja fa uns dies, però no havia sortit a la llum fins ara. Com amb tots els casos, la policia ha acordonat la zona i ha activat el protocol antiterrorista, tot i que només minuts enrere el secretari d'estat de seguretat, Rafael Pérez, ha descartat que s'hagi d'elevar el nivell de l'alerta terrorista.

Sis cartes enviades

Amb la de l'ambaixada dels Estats Units ja són sis les cartes amb explosius enviades. Es tracta de sobres de color marró amb coincidència en diversos elements, entre ells la cal·ligrafia. El primer d'ells, segons s'ha informat aquest dijous, va ser localitzat el 24 de novembre passat i estava dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez. Va anar deflagrat pel servei de seguretat de Moncloa. Una setmana després, aquest dimecres 30 de novembre, es va rebre una altra carta amb material pirotècnic en l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid. La carta va explotar ferint lleument a una mà un empleat del complex diplomàtic. El sobre en aquest cas anava dirigit a l'ambaixador, Sergei Pohoreltsev.

La nit d'aquest mateix dimecres es va confirmar la recepció d'una altra missiva, aquesta vegada dirigida al director de l'empresa Instalaza a Saragossa, una companyia especialitzada en material de defensa. Es tracta d'una de les empreses que fabrica material, com el llançacoets C90, que després és enviat a Ucraïna.

Sobre en la base de Torrejón

Aquest dijous al matí, 1 de desembre, s'ha confirmat l'enviament d'una nova carta explosiva. Ha estat d'interceptada de matinada la base aèria de Torrejón a Madrid. El sobre estava dirigit al director del Centre de Satèl·lits de la Unió Europea. El secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, ha destacat que era l'únic que no s'havia fet que detonar, per la qual cosa podria ser clau en la investigació. El cinquè sobre amb explosius confirmat va anar enviat al Ministeri de Defensa a l'atenció de la ministra, Margarita Robles.

Segons ha explicat el secretari d'Estat de Seguretat tot apunta que les trameses es van dur a terme des d'Espanya i que a l'interior hi ha un artefacte de "fabricació casolana" que provoca una "deflagració amb flama sobtada", i no una explosió. Rafael Pérez ha rebutjat ara per ara la possibilitat d'elevar el nivell d'alerta antiterrorista, que és en un nivell de 4 sobre 5 des de fa anys. "No crec que els fets tinguin entitat per convocar la taula d'avaluació del nivell d'alerta antiterrorista", ha afirmat.