Pere Aragonès ha evitat aclarir si hi haurà més canvis al Govern a banda de Teresa Jordà, que serà la número 2 de Gabriel Rufián a les eleccions generals del 23 de juliol — tal com va avançar ElNacional.cat. La inclusió de l'actual consellera d'Acció Climàtica a la llista d'ERC pel Congrés dels Diputats aboca a una remodelació de l'executiu català, que podria saldar-se amb més relleus. I és que la crisi de Govern podria afectar fins a tres conselleries, segons ha informat TV3. Però el president de la Generalitat ha defugit concretar l'abast de la remodelació.

"Cada cosa al seu temps", s'ha limitat a dir Aragonès, que aquest diumenge ha participat en un acte a Monistrol de Montserrat. Aleshores, ha insistit a defensar que el tàndem Rufián-Jordà és "el millor per defensar els interessos de Catalunya" i "el projecte independentista i progressista" d'ERC. "Celebro que anem amb una candidatura forta, ferma i que defensa els drets de Catalunya, perquè ara del que es tracta és de defensar els interessos de Catalunya", ha reblat.

El relleu de Teresa Jordà

De moment, l'únic que està clar és que Jordà haurà de ser rellevada: que sigui la número 2 de la candidatura republicana comporta la seva sortida de l'executiu d'Aragonès. Des del Govern, dissabte mateix asseguraven que l'encara consellera continuarà al capdavant d'Acció Climàtica fins que el president "consideri fer efectiu el relleu". A l'espera que es materialitzi la substitució, fonts de l'executiu subratllaven que Jordà té "la màxima confiança" d'Aragonès i que reivindiquen tant la seva tasca com la seva "capacitat d'anticipació" per afrontar la sequera — tot i les manifestacions de pagesos davant la Generalitat per exigir més inversions.

També està clar que aquest serà el primer canvi de Govern que fa Aragonès des que ERC governa en solitari per la ruptura amb Junts, l'octubre del 2022. En aquella ocasió, van abandonar l'executiu el conseller d'Economia, Jaume Giró; el conseller de Salut, Josep M. Argimon; la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; la consellera d'Universitats, Gemma Geis; la consellera de Justícia; Lourdes Ciuró; i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. A més, el president ja havia destituït el vicepresident i conseller tant de Territori com de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Els seus substituts van ser els següents: Natàlia Mas, al capdavant d'Economia; Manel Balcells, a Salut; Meritxell Serret, a Acció Exterior; Joaquim Nadal, a Universitats; Gemma Ubasart, a Justícia; Carles Campuzano, a Drets Socials; i Juli Fernández, a Territori.