La dreta té les de governar. De celebrar-se avui mateix les eleccions espanyoles previstes pel 23 de juliol, el Partit Popular i Vox sumarien majoria absoluta per la mínima. Amb 176 escons entre les dues formacions, no haurien de buscar suports d'altres partits minoritaris per investir Alberto Núñez Feijóo, com sí que va fer Pedro Sánchez ara fa tres anys i mig. Però aquests bons resultats per a l'eix de la dreta serien, en gran mesura, gràcies a l'excel·lent estat de forma dels populars, que s'inflen fins als 145 diputats --56 més dels que té ara-- i el 34,6% del vot. Vox, per contra, es deixaria una vintena de representants i només n'aconseguiria 31, amb l'11,9% de suports, segons aquesta enquesta d'El Mundo.

I és que l'estudi constata una tendència clara cap al bipartidisme que durant anys havia estat sinònim de la política a Espanya. El PSOE retrocediria respecte de les seves xifres actuals, però pujaria respecte de les darreres enquestes i superaria la barrera del centenar de diputats, concretament fins als 103 amb el 27,6% del vot. Tot això, a costa d'un Sumar que es quedaria lluny de les seves aspiracions amb només 33 escons i un 12,6% del vot. Ara bé, cal tenir en compte que la coalició liderada per Yolanda Díaz superaria la ultradreta de Vox --si bé en un context en el qual els dos partits punxarien--, en una enquesta que s'ha realitzat quan encara durava la guerra interna i no s'havia anunciat l'entesa amb Podemos.

En tot cas, la crisi a l'espai de l'esquerra alternativa sembla beneficiar el PSOE, que en una setmana pujaria de 99 a 103 diputats. Els socialistes continuen a set punts de distància del PP, però en un context en el qual les dues formacions van a l'alça les eleccions podrien convertir-se en un autèntic cara a cara entre Feijóo i Sánchez. Com dèiem, les enquestes plantegen un escenari clarament bipartidista en què socialistes i populars podrien superar tots dos la barrera del 30%, quelcom que no es veu des que el 2008 van enfrontar-se Zapatero i Rajoy. L'estudi demoscòpic veu poca variació en els partits més petits, si bé ERC perdria un representant mentre Junts repetiria els resultats del 2019.

I no s'acaben les males notícies per al PSOE, que veu com es complica la remuntada. L'enquesta assenyala que Feijóo és el líder polític més ben valorat dels quatre principals partits, amb una nota de 4,7. Yolanda Díaz li trepitja els talons, amb un 4,5, mentre que Pedro Sánchez no aconsegueix remuntar i els espanyols li posen una nota de 4,1. Només el líder de la ultradreta, Santiago Abascal, queda per darrere, amb un 3. A més, el PP és la formació que més fidelitza el seu vot respecte del 2019, retenint un 81,5% dels seus votants. A l'altra cara de la moneda hi ha el PSOE, que només aconsegueix el vot del 63,7% dels seus electors. Gairebé un 20% dels votants socialistes del 2019 es decantarien ara per Sumar, i el gruix d'electors de Cs optaria ara pel PP, mentre que el PSOE gairebé no es beneficiaria de la desaparició imminent dels taronges.

Les eleccions divideixen els espanyols

La convocatòria de les eleccions generals per al 23 de juliol es constata com una decisió que divideix l'electorat, especialment pel fet de situar-se en ple estiu. Una enquesta de l'ABC assenyala que el 45% de votants considera negativa la celebració anticipada de comicis en aquesta data, mentre que un 42,6% la veu positiva. Curiosament, i malgrat que les enquestes assenyalen clarament l'impuls del PP respecte del PSOE, són els votants populars qui copien la retòrica del seu partit i es decanten per oposar-se a l'avançament en un 62%. En canvi, un 57% de socialistes ho veu positivament.