La militància de Junts ha dit no a seguir al Govern de Pere Aragonès. Després de dos dies de votacions, el 55,73% dels militants d'aquesta formació han contestat negativament a la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat?". El 42,39 han votat a favor de continuar al Govern i un 1,88%, en blanc. La decisió, que equival a prémer un botó d'autodissolució de la coalició de Govern, ha estat adoptada amb una participació molt alta, el 79,18% dels 6.465 afiliats al partit. Les urnes electròniques s'han obert a les 17 hores d'aquest divendres després que les votacions van començar a les 0 hores de dijous. L'executiva del partit es troba reunida en aquests moments per avaluar els resultats i acordar la resposta abans de comparèixer davant la premsa. 

🔴 Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern

La decisió de la militància no afectarà només la continuïtat de Junts al Govern, també impactarà amb contundència dins del partit que no ha amagat la profunda divisió interna que ha provocat aquest debat. La presidenta, Laura Borràs, i tots els dirigents afins s'han posicionat i han fet campanya a favor del no. Per la seva banda, el secretari general, Jordi Turull, tot i que va assegurar que faria públic el seu posicionament, al final va renunciar a fer-ho emparant-se en la neutralitat que va reclamar la sindicatura electoral. Això no obstant, els dirigents afins a Turull es van pronunciar a favor de continuar a l'executiu. Tampoc el president a l'exili Carles Puigdemont va prendre partit públicament, però sí que ho van fer els dirigents més propers a ell, que van fer campanya a favor del no.

Aquest resultat aporta un mapa intern del partit fins ara desconegut. Borràs i Turull van evitar mesurar les respectives forces al congrés de Junts que es va celebrar el passat mes de juny i per al qual van acordar una direcció de consens. En canvi, aquesta votació ha fet, finalment, evident quin és el repartiment de majories i minories entre els sectors que representen la presidenta i el secretari general. Ara caldrà veure quina traducció tindrà això al partit. Turull va assegurar a la roda de premsa en què va anunciar la pregunta que el resultat no provocarà un trencament de la formació. Això no obstant, altres dirigents, com Jaume Alonso Cuevillas, afí a Borràs, han assegurat aquests darrers dies que el resultat sí pot comportar una escissió al partit.

Mentre decideix el seu futur com a partit, a partir d'ara els seus 32 diputats hauran de decidir quin paper voldran assumir al Parlament, on Junts és la tercera força de la Cambra, per darrere del PSC i d'ERC amb 33 diputats cadascun.

De moment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, espera al Palau de la Generalitat conèixer la resposta de Junts sobre la continuïtat del Govern. Des de presidència s'ha assegurat que no hi haurà cap reacció fins que s'hagi pronunciat l'executiva del partit de Borràs.

En qualsevol cas, la marxa de Junts obligarà Aragonès a refer el seu Govern i a donar entrada a consellers republicans que assumeixin les carteres d'Economia i Finances, Govern Exterior i Participació, Justícia, Drets Socials, Salut, Recerca i Universitats, i Polítiques Digitals i Territori.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.