La pagesia catalana està patint amb escreix la sequera i les restriccions derivades d'aquestes. Per això, un cop més, s'han mobilitzat. En aquest cas, la pagesia dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues s'ha unit per crear la  Plataforma Manifest del Gran Urgell, sota la bandera de la qual s'han manifestat aquest dimecres a Plaça Sant Jaume. La multitudinària marxa ha exigit ajuts immediats i una millor gestió de l'aigua al Govern davant la sequera que viu el país. Unes demandes que Pere Aragonès, president de la Generalitat, i Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica i Agenda Rural, han sentit de primera mà en reunir-se amb alguns dels pagesos que formen part de l'entitat. 

El sector agrari exigeix ajuts immediats pel tancament dels canals i una "solució de país" per evitar "mort anunciada". El portaveu de la nova plataforma, Jaume Perera, ha avisat que el sector està davant d'una "mort anunciada" si no s'actua ràpidament. "Cal una solució de país", ha remarcat Perera, qui ha advertit: "Dependrem dels aliments que vinguin de fora, les multinacionals arribaran i adquiriran les nostres finques, plantaran el que voldran i marcaran els preus que els doni la gana, i ho notareu al súper, quan vulgueu una barra de pa o un quilo de fruita". 

Manifestació d'Unió de Pagesos a Barcelona / Montse Giralt
La manifestació avança pel carrer Ferran a Barcelona. Foto: Montse Giralt

Una llarga marxa per exigir una millor gestió de la sequera

La protesta dels pagesos consisteix en una llarga marxa. La tractorada ha sortit a les sis del matí de Mollerussa. La plaça Sant Jaume només ha estat la primera parada, ja que han prosseguit cap a la Subdelegació i s'espera que al voltant de les 13:15 hores siguin davant el Comissionat de la Unió Europea (UE), a passeig de Gràcia. Les previsions apunten que tornarien cap a Ponent cap a les 16 hores.  

Tot i que la convocatòria l'ha fet la Plataforma Manifest del Gran Urgell, diversos sindicats s'han adherit a la protesta. Per exemple, Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Catalunya (FCAC). Tots plegats han marxat sota el lema "Pagesia arruïnada, país enfonsat". 

pagesos caixes pomes generalitat protesta foto montse giralt
Els manifestants han deixat un grup de caixes de pomes amb corones de flors per simbolitzar la mort del sector agrícola. Foto: Montse Giralt

La marxa vol reivindicar les seves demandes al Govern i conscienciar també la població de la importància de vetllar pel sector agrari. Així doncs, la protesta també busca alertar als ciutadans per quedar-se sense fruita o cereal de proximitat implica un augment considerable de preus dels aliments, que s'han de comprar en altres països.