La probable incorporació de l'actual consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, com a número 2 de la llista d'ERC al Congrés que encapçala Gabriel Rufián, obligarà a un canvi de govern. Segons han informat fonts d'ERC a El Nacional, la sortida de Jordà del Govern i el seu retorn a la política parlamentària a Madrid pràcticament es dona per feta. Aquest serà el primer canvi de govern que fa el president Pere Aragonès, des que ERC governa en solitari després de la ruptura amb Junts a l'executiu el 2022.

La sequera

 

En els últims mesos Jordà s'ha trobat amb el problema de la sequera, que ha tensat la relació amb les organitzacions pageses, cosa que ha coincidit amb el fet que el govern estava en minoria al Parlament. Això s'ha traduït en votacions crítiques. Fa uns mesos la cambra va aprovar una moció dels comuns que apuntava a un "fracàs de la gestió" d'aquest departament, amb l'únic vot negatiu d'ERC.

No serà la primera vegada que l'actual consellera trepitja el Congrés dels diputats, perquè ja va ser parlamentària dues legislatures en ple procés independentista, entre el 2011 i el 2018. Durant la seva estada a la cambra baixa va impulsar el reconeixement de l'homeopatia i altres teràpies alternatives. Anteriorment havia estat alcaldessa de Ripoll.

Unes eleccions delicades

 

ERC afronta aquestes eleccions generals, en les quals Gabriel Rufián serà el cap de llista, en una posició delicada, després de la pèrdua de 300.000 vots a les municipals. Després dels comicis, el president Pere Aragonès va indicar que no pensava convocar eleccions com havia fet el president espanyol, Pedro Sánchez, per dedicar-se a governar davant l'arribada de "moments greus" en la política espanyola. I el president d'ERC, Oriol Junqueras, va confirmar que Rufián repetiria com a cap de llista dels republicans al Congrés, tot i que no es van complir les expectatives en la seva candidatura municipal a Santa Coloma de Gramenet.

Junqueras va reconèixer dijous al programa Més 3/24, que a l'assemblea del partit celebrada dimarts passat es van produir crítiques al cap de llista, però les va relativitzar. "Afortunadament, a ERC hi ha molta gent que pot fer de cap de llista, i alguns poden dir que el millor és el Gabriel, o que el millor seria el de més allà. També recordo quan hi havia molts analistes que deien que Rufián tenia una actitud massa agressiva al Congrés, i ara uns altres diuen que han arribat a massa acords [amb el PSOE]. Però el que hagi fet, en realitat ho hem decidit entre tots", va assenyalar. "Rufián té moltes virtuts, segur que no totes, però en té moltes", va afegir.