Tancament de files i mirada posada a Madrid. Esquerra Republicana es presenta a les eleccions espanyoles del 23-J amb un “tàndem” electoral: el que formen Gabriel Rufián i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. Una dupla que aquest dissabte ha estat proposada a les bases i ha rebut el vistiplau del president del partit, Oriol Junqueras, en el Consell Nacional dels republicans a Barcelona. Aquesta incorporació de Jordà, avançada per ElNacional.cat, abocarà el president Pere Aragonès a remodelar el seu Govern, però de moment no han transcendit més detalls. El màxim dirigent republicà ha advertit que, com en tantes altres eleccions, “ens ho juguem pràcticament tot com a país, ens hi juguem la defensa de Catalunya”. El tiquet electoral haurà de ser ratificat pel Consell Nacional extraordinari del partit convocat pel proper divendres, juntament amb la resta d'integrants de la llista del Congrés i el Senat.

Els republicans no passen pel seu millor moment, després de la desfeta de les eleccions municipals. Però aquest dissabte han volgut tancar files al voltant de la seva aposta pel Congrés dels Diputats. En la seva intervenció en obert, Oriol Junqueras ha assegurat que volen “defensar Catalunya a tot arreu, des del municipi més petit fins a institucions com el Congrés i el Senat". I que ho volen fer “amb els millors aliats possibles”, com la candidatura conjunta amb EH Bildu al Senat. La candidatura al Congrés, ha defensat el president d’ERC, serà “oberta, transversal, plural i al servei del país des de tots els seus àmbits”.

I Gabriel Rufián i Teresa Jordà, que seran els números 1 i 2 per la demarcació de Barcelona, han pujat a l’escenari, on han estat rebuts amb aplaudiments per la militància, abans d’abraçar-se amb el president Pere Aragonès. “Volem defensar Catalunya des de l’àrea metropolitana fins al Pirineu”, ha sostingut Junqueras. El dirigent republicà ha refermat la seva aposta per Rufián, que “és qui millor ha defensat Catalunya” davant dels governs espanyols i “qui més ha donat la cara en contextos extremadament complicats. I també de la consellera Teresa Jordà. “Som aquells que mai no es rendeixen, que mai no es cansen ni abandonen”, ha reblat.

Com recull el reglament del partit, en els pròxims dies s'escollirà la llista definitiva a través dels congressos territorials, que ja estan en marxa. I el pròxim divendres 16 de juny ha de ser ratificada en un Consell Nacional extraordinari.

Setmana intensa

El congrés nacional d’ERC ha arribat després d’una setmana intensa al partit. Dimarts va tenir lloc una llarga i tensa assemblea amb la militància, que es va allargar més de quatre hores. Una assemblea on podia intervenir-hi tothom qui volgués, des del diputat fins al militant ras. Va haver-hi una trentena d'intervencions. Des de la direcció nacional d'ERC asseguren que el "tancament de files" va ser majoritari. "La gent té ganes de participar, construir i contribuir a la reflexió per recuperar la confiança de la gent", asseguraven. Però s’hi van poder escoltar moltes crítiques, que van reclamar “canvis”. Van qüestionar especialment les negociacions del partit amb el govern espanyol de Pedro Sánchez i l'estratègia al Congrés dels Diputats. “No entenem què estem fent a Madrid”, expliquen aquestes fonts. S’han mostrat preocupats per un “segon mal resultat” en les eleccions del 23 de juliol.