Pedro Sánchez respon a Pello Otxandiano. El president espanyol s’ha pronunciat per primera vegada sobre les declaracions del candidat d’EH Bildu en les quals va qualificar ETA de “grup armat”. Després que dimarts s’hi pronunciés la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, avui Sánchez ha contestat sense matisos, ha disparat contra el PP i ha reivindicat l’obra del PSOE: “Cal dir les coses pel seu nom, ETA no va ser una organització o banda arma, com tampoc no va ser un moviment d’alliberament nacional com va dir el senyor Aznar en el seu moment, va ser una banda terrorista que va ser derrotada per la democràcia espanyola fa més de deu anys gràcies a la unitat de tots els demòcrates”. El president espanyol ha recordat que ETA va ser derrotada “gràcies a la unitat de totes les forces polítiques i del conjunt de la societat basca i espanyola” i ha posat en relleu l’impuls i la contribució de José Luis Rodríguez Zapatero, com a cap de l’oposició i com a president del govern espanyol, d’Alfredo Pérez Rubalcaba, com a ministre de l’Interior, i de Patxi López, com lehendakari. “Això és el que ha contribuït el PSOE a fer per la consolidació de les llibertats i la democràcia a Euskadi i a Espanya”, ha acabat.

👤 Pello Otxandiano, l’abertzale de nova generació en qui Otegi confia per al ‘sorpasso’ al PNB

 

 

Preguntat en una roda de premsa a Brussel·les sobre si això pot afectar a l’estabilitat de l’executiu, Pedro Sánchez ha tret ferro a l’eco de la campanya basca en les aliances parlamentàries al Congrés i ha deixat clar que el govern de coalició parla “amb totes les formacions polítiques tret de Vox” per acordar i aprovar “mesures que beneficien a la majoria social del país”. Així mateix, ha abanderat que, a Euskadi, els socialistes aposten per “la convivència, l’estabilitat i les polítiques progressistes que garanteixin la prosperitat” i, tot i que no ha aclarit qui encapçalarà la candidatura del PSOE a les eleccions europees, s’ha desfet en elogis cap a Teresa Ribera, l’actual vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica.

Després de les seves paraules inicials a la Cadena SER, Otxandiano ha matisat la seva resposta: ha demanat “perdó” si “va ferir la sensibilitat de les víctimes” i ha reclamat “treure” això dels “interessos electoralistes”. A Ràdio Euskadi, ha subratllat que l’esquerra abertzale ha fet “passos”, encara que puguin ser “insuficients”, i està sent “molt contundent i molt assertiva” en el “camí cap a la reconciliació”, en la “construcció d’una memòria plural” i en “el respecte, la reparació, el reconeixement i la reparació de totes les víctimes sense excepció”.

Una gira “molt positiva” per al reconeixement de Palestina

Sobre la gira internacional que ha fet aquests dies per aconseguir suports i complicitats per aconseguir el reconeixement de l’estat palestí, Pedro Sánchez s’ha mostrat satisfet per una gira “molt positiva” en la qual ha pogut constatar “moltes semblances” amb altres països “a l’hora d’abordar una catàstrofe humanitària” en la qual Espanya “està jugant un paper d’avantguarda que és reconegut pels interlocutors europeus i per la comunitat àrab i els països de la regió”. Pedro Sánchez, que els darrers dies s’ha reunit amb els seus homòlegs de NoruegaIrlanda, Portugal i Eslovènia, avui ha mantingut trobades bilaterals amb Robert Abela (primer ministre de Malta) i amb Luc Frieden (primer ministre de Luxemburg). El president espanyol ha tornat a insistir que Espanya farà el pas de reconèixer l’Estat palestí quan es donin “les circumstàncies que ho permetin” i amb la voluntat de fer-ho “conjuntament” amb altres països.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!