No, el candidat de Bildu a les eleccions basques del 21 d’abril no és Arnaldo Otegi. El coordinador general del partit va anunciar el passat 27 de novembre la decisió de fer un pas al costat i deixar que algú altre encapçali la candidatura del 21-A. L’escollit és Pello Otxandiano, abertzale de nova generació de 40 anys. Tot i que és un desconegut per a molts bascos, ha estat fins ara una figura rellevant dins de la direcció del partit. N’ha estat, de fet, l’ideòleg; en tant que ha dirigit l’àrea de programes de la coalició de formacions nacionalistes d’esquerres d’Euskal Herria. Es presenta al 21-A amb un gran objectiu: iniciar al País Basc un canvi de cicle fent realitat el sorpasso de Bildu al PNB.

Otxandiano va ser membre de Sortu fins al 2021, on va tenir la mateixa funció que ha tingut fins ara a Bildu. Entre 2011 i 2015 va ser regidor a Otxandio, el poble de Biscaia on va néixer l’any 1983. Es tracta de l’única participació pública que ha tingut mai en política. La seva feina s’ha centrat sempre a treballar entre bambolines. Sovint es fa referència a aquest candidat com “el tecnòleg i ideòleg de Bildu”. A Pello Otxandiano la inquietud per la política li va néixer de ben petit, quan va saber que el seu besavi i els dos germans de la seva àvia materna van morir l’any 1936 en el bombardeig d’aquest municipi.

És doctor en Enginyeria de Telecomunicacions per la Universitat d’Arrasate i ha realitzat una estada doctoral a la Chalmers University of Technology a Göteborg, Suècia. De fet, el seu pas pels estats nòrdics ha marcat la seva concepció de la política i dels serveis públics. Se li atribueixen a ell iniciatives en política basca sobre pactes educatius i, energètics, a més de suggerir un nou model de suport al petit i mitjà empresari per generar riquesa.

 

Pare de dues filles, Arnaldo Otegi defineix Otxandiano com un candidat solvent, compromès amb Euskal Herria; i el millor exemple que la formació busca una renovació de cara al futur, amb l’esperança de superar el PNB i convertir-se en el nou partit hegemònic del País Basc. Segons una enquesta d’EITB, la televisió basca, el cap de cartell de Bildu és el candidat millor valorat pels electors, amb un 6; frec a frec amb Imanol Pradales del PNB, amb qui el dia 21 haurà de tenir una àrdua disputa a les urnes. Totes les enquestes coincideixen que qualsevol dels dos pot guanyar els comicis d’aquest diumenge. 

Objectiu: canvi de cicle al País Basc

Otxandiano, doncs, succeeix Maddalen Iriarte com a cap de llista de Bildu. L’objectiu dels abertzales en aquestes eleccions és tan complicat com plausible: aconseguir un canvi de cicle al País Basc convertint-se en la força més votada del territori. Per posar-ho en perspectiva, cal tenir en compte que de les 12 eleccions que s’han celebrat a Euskadi des del 1980, el PNB les ha guanyat totes excepte les de 1986 (uns comicis que va guanyar el PSE).

El Partit Nacionalista Basc, doncs, és la formació històricament hegemònica del territori. Ara, però, tot pot canviar. En les passades eleccions generals, PNB i Bildu van quedar pràcticament empatades al País Basc (24% dels vots pels jeltzales i 23,9% pels abertzales; tot i que els segons van acabar obtenint més vots i més escons en total perquè també van presentar-se a Navarra). Dos mesos abans, en les eleccions municipals del 28-M, el PNB va superar Bildu en nombre de vots (323.124 contra 297.154), però els abertzales van aconseguir més regidors (1.052 contra 983).

 

Les enquestes publicades en les darreres setmanes, a més, no acaben de posar-se d’acord sobre qui acabarà guanyant les eleccions del 21-A. Només hi ha unanimitat en dos aspectes: qui quedi segon li trepitjarà els talons al primer, i el PSE serà la tercera força d’aquells comicis. El darrer CIS, publicat el passat dimecres, pronosticava un sorpasso de Bildu al PNB en percentatge de vot (34,2%-35,1% contra 32,6%-33,5%). L'objectiu d'Otxandiano és donar-li la raó al Centre d'Estudis Sociològics. Tot i que a Euskadi ja es dona per fet que el pròxim lehendakari continuarà tenint carnet del PNB, per a Bildu és important de cara al futur haver guanyat ja unes eleccions i consolidar-se com a interlocutor polític vàlid.

Otxandiano i les cares noves del 21-A

Otxandiano és una cara nova a Euskadi. Però Bildu pot estar una mica més tranquil perquè la majoria dels seus competidors també han col·locat nous candidats al capdavant de les llistes electorals. PNB, PSE i PP també tenen candidats nous. Només repeteixen Podemos i Vox.

A banda de la decisió d’Arnaldo Otegi de fer un pas al costat en favor de Pello Otxandiano, va ser també notícia la decisió d’Andoni Ortuzar de descavalcar Iñigo Urkullu com a genet del PNB a la lehendakaritza per col·locar-hi Imanol Pradales. Així mateix, el popular Carlos Iturgaiz ha estat substituït per Javier de Andrés; i la socialista Idoia Mendía ha estat rellevada per Eneko Andueza.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!