El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano, ha afirmat que, si amb les seves paraules sobre ETA va poder "ferir la sensibilitat de les víctimes", demana "perdó" i, després d'instar a "treure" això "dels interessos electoralistes", ha subratllat que l'esquerra abertzale ha fet "passos" encara que puguin ser "insuficients" i, "a partir del 22 d'abril, els continuarà donant". En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Otxandiano s'ha pronunciat d'aquesta manera després de la polèmica generada per les seves paraules en una entrevista radiofònica en les quals qualificava a ETA de "grup armat" després de ser preguntat si la considerava un grup terrorista.

El candidat d'EH Bildu ha expressat el seu "respecte absolut" i "proximitat" al "dolor de totes les víctimes i en especial les víctimes d'ETA" i ha subratllat que la coalició sobiranista està sent "molt contundent i molt assertiva en el camí cap a la reconciliació i en la construcció d'una memòria plural i en el respecte, en la reparació, en el reconeixement, en la reparació de totes les víctimes sense excepció". En aquesta línia, ha assegurat que està "recorrent un camí" i "fent passos". "Insuficients? Segurament sí, però jo crec que això tracta precisament de trobar-nos en un camí fent passos insuficients, que estem al 2024 i que tenim una possibilitat per avançar, que estem en noves condicions per poder avançar," ha agregat.

EH Bildu, agent de reconciliació

Otxandiano ha assenyalat que "una de les tradicions polítiques que avui pertany a EH Bildu va ser agent de dolor en el passat, després va ser part de la solució i avui crec que EH Bildu és en disposició de ser agent de la reconciliació; i prova d'això és que en les meves llistes hi ha gent amenaçada per ETA al seu dia". "Fixi's com hem avançat, fixi's en quines condicions estem avui per avançar en la construcció d'una memòria plural i una convivència basada en el respecte de tots els drets humans", ha insistit el candidat d'EH Bildu, que ha opinat que els passos "sempre són insuficients" i "falten moltes coses segurament", però "la interpel·lació no pot ser unilateral, això ha de ser un procés multilateral".

En aquesta línia, ha afirmat que, per la seva part, EH Bildu no demana "res a ningú". "Nosaltres fem el que entenem que hem de fer i anem fent passos en positiu. Crec que això és evident i jo estic absolutament compromès amb això i, si el dia de demà soc lehendakari, assumeixo en primera persona la tasca de portar aquest procés fins al final", ha manifestat Otxandiano, que ha assenyalat que "pertanyem a una altra generació i hi ha condicions per a això".

En tot cas, ha apel·lat que "aquest tema cal treure'l del focus mediàtic" perquè exigeix "discreció". "Jo estic amb les víctimes d'ETA, però aquesta feina es fa fora dels focus mediàtics i, sobretot i abans que res, fora dels interessos electoralistes", ha defensat. D'aquesta manera, ha lamentat que "hi ha un patró que es repeteix" i "desgraciadament, cada vegada que ens apropem a un moment polític important, ETA cobra rellevància en la conversa pública".

Segons ha indicat, d'una banda, hi ha "un intent fora de les càmeres, discret i important, que s'està obrint pas i està donant fruits en el sentit de la construcció de la convivència" i, d'altra banda, s'observen "interessos d'un altre tipus". "Nosaltres no hi participarem perquè això no és un exercici edificant, i no és dirigit precisament a la reparació de les víctimes ni a la construcció de la convivència", ha assenyalat.

"Demano perdó"

De qualsevol manera, Otxandiano ha assegurat: "si amb aquestes paraules jo vaig poder ferir la sensibilitat de les víctimes d'ETA, demano perdó". El candidat sobiranista ha reiterat que l'esquerra abertzale no "estarà en el retret" i "continua fent passos independentment del que faci la resta", encara que "tothom ha de posar-hi la seva part". "EH Bildu està absolutament compromès i continua fent passos amb fermesa, amb discreció, perquè entenem que és així com es fan les coses, fora dels focus i, sobretot i abans que res, fora del context electoral," ha insistit. D'aquesta manera, ha assegurat que, "a partir del 22 d'abril, EH Bildu continuarà fent passos al camí que ja està recorrent i el meu compromís és absolut en aquest sentit".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!