Les eleccions al País Basc del pròxim diumenge entren ja en l'últim tram de campanya. Per això, els candidats i els seus partits apugen el to per mobilitzar els votants indecisos que han de decidir en les pròximes hores el sentit del vot. És el cas de la portaveu del govern espanyol i dirigent del PSOE, Pilar Alegría, qui, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha volgut donar un cop de mà al seu company del Partit Socialista d'Euskadi, Eneko Andueza, carregant contra el candidat de Bildu, Pello Otxandiano. L'aspirant a lehendakari d'EH Bildu, que lidera les enquestes per poc marge sobre el PNB, ha evitat definir ETA com a "banda terrorista". Otxandiano, en canvi, sí que ha definit ETA com un "grup armat". 

Les declaracions polèmiques d'Otxandiano

"Hi ha diferents punts de vista del que ha suposat [la violència]; com amb els GAL, la tortura per part de forces i cossos policials, hi ha diferents punts de vista. Jo crec que hi ha un consens fonamental en la societat basca després de 15 anys de la desaparició d'ETA, i és que aquest cicle l'hem deixat enrere, afortunadament ja no existeix. A partir d'aquí, ja podem construir el futur d'una manera molt més compartida i també la memòria del que ha estat el passat d'una manera plural i basant-nos en el respecte de totes les víctimes", ha dit Otxandiano.

Davant d'això, Pilar Alegría ha carregat contra el candidat de Bildu, i és que considera que és un "absolut menyspreu" a les "víctimes i a la societat el fet de continuar sense condemnar la banda terrorista ETA". "No només és covard, és un menyspreu, un negacionisme de la mateixa història i la democràcia, que va ser qui la va derrotar", ha assegurat la dirigent del PSOE en una roda de premsa. La portaveu del govern espanyol ha subratllat: "Desgraciadament, en aquest país, tots els espanyols sabem molt bé que ETA va ser una banda terrorista", i ha insistit que l'Executiu no comparteix "en absolut" la posició del candidat d'EH Bildu. Ha recordat, a més, que el candidat socialista, Eneko Andueza, ha estat també "molt contundent" davant d'aquesta mena de declaracions i ha assegurat que no facilitarà en cap cas un govern de Bildu.

Davant la pregunta de si alguna cosa ha canviat perquè l'Executiu assenyali amb contundència les paraules de Otxandiano, ha destacat: "Contra el terrorisme (...) d'ETA, aquest govern, com la pràctica totalitat de tots els governs de la democràcia, ha estat absolutament contundent". "No ha canviat res", ha remarcat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!