Nou viatge de Pedro Sánchez en la seva gira per defensar el reconeixement de l’Estat de Palestina. Aquest dimarts ha estat el torn del primer ministre d’Eslovènia, que, igual que el seu homòleg portuguès, ha rebaixat una mica les expectatives del president espanyol. Robert Golob ha elogiat les “converses molt constructives” i ha subratllat que el govern eslovè contempla “panorames pràcticament idèntics” als de la Moncloa, però s’ha distanciat lleugerament de la claredat de Pedro Sánchez: “No m’agradaria parlar de temps o de cronograma perquè les solucions depenen de totes les circumstàncies que ens envoltin, però estimo que en un temps prudent i quan hi hagi més concili respecte a aquesta situació puguem fer els passos adequats”.

Per a Golob, les decisions s’han de prendre en “un temps adequat” i el reconeixement de l’estat palestí ha de ser “només un dels passos” que cal donar, “potser el primer, però no l’únic”. Els dos líders es tornen a citar a Espanya el setembre o l’octubre per “aprofundir en l’intercanvi comercial i polític”.

Espanya reconeixerà Palestina quan tingui un “impacte positiu” i per animar altres països

Per la seva part, Pedro Sánchez ha agraït “el compromís, la valentia i la coherència” del govern d’Eslovènia per trobar una “solució pacifica” a una “situació de catàstrofe humanitària” que “remou consciències”. Ha posat en relleu el vot d’Eslovènia en el Consell de Seguretat de l’ONU i la seva veu en el Consell Europeu, així com la seva participació en la declaració conjunta que van firmar Espanya, Malta, Eslovènia i Irlanda (i que va aixecar el rebuig d’Israel).

Sobre el reconeixement de l’estat palestí, que Sánchez preveu per a abans d’estiu, ha reconegut que es produirà “quan les circumstàncies traslladin l’impacte positiu” en un procés que ha de portar “a l’alto el foc i a una sortida diplomàtica i política a aquesta crisi”. El president espanyol ha expressat la confiança que fer-ho “serveixi per enviar un missatge d’esperança a milions de gazians”, perquè “altres països occidentals també ho facin” i per “posar en marxa un procés polític entre iguals que desemboqui en una pau justa i duradora”. El president espanyol també ha insistit que “l’atac de l’Iran ha de ser condemnat amb total rotunditat”.

La gira europea de Sánchez per promoure el reconeixement de Palestina

La trobada entre Sánchez i Golob és el quart de la gira europea que ha posat en marxa el president espanyol per impulsar el reconeixement de Palestina, que va començar amb viatges a Noruega i Irlanda per reunir-se amb els seus homòlegs, Jonas Gahr Støre i Simon Harris. Allà va trobar dos aliats: Støre va assegurar que Noruega estava “a punt per reconèixer Palestina” i Harris es va comprometre a “avançar de la mà” d’Espanya en aquest repte. “La qüestió és quan i en quin context, per això és tan útil que el president Sánchez hagi vingut a Oslo i que vagi a Irlanda per coordinar un grup de països”, va afirmar el primer ministre noruec. Per la seva part, el primer ministre irlandès va subratllar que el moment del reconeixement “sembla que és més a prop” i va apuntar que continuarien treballant en aquesta direcció per fer-ho “amb la majoria d’aliats possibles”.

Ahir va ser el torn del primer ministre de Portugal, a qui Sánchez va rebre a la Moncloa. Tanmateix, Luís Montenegro es va voler diferenciar de l’aposta decidida del govern espanyol: “De moment, no anem tan lluny com altres governs perquè considerem que aquest consens ha d’assolir-se de manera multilateral al si de la Unió Europea i de les Nacions Unides”, va proclamar. Ara Robert Golob, des d’Eslovènia, va en la mateixa línia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!