El primer ministre d'Irlanda, Simon Harris, que tot just va accedir al càrrec aquesta setmana després de la renúncia del seu predecessor, Leo Varadkar s'ha compromès aquest divendres a "avançar de la mà" d'Espanya i d'altres països europeus en el reconeixement de l'estat de Palestina. En una roda conjunta amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha iniciat una gira europea per trobar adeptes a la solució dels dos estats, Harris ha recordat que ambdós països, juntament amb Malta i Eslovènia, van signar una declaració el passat 22 de març en la qual es comprometien a reconèixer Palestina "quan pugui suposar una contribució positiva i es donin les circumstàncies adequades". Ha apuntat que aquest moment "sembla que està més a prop", i ha explicat que continuaran treballant en aquesta direcció per fer aquest reconeixement "amb la majoria d'aliats possibles". En la mateixa línia, Sánchez ha defensat la necessitat d'"avançar" per trobar una solució al conflicte a l'Orient Mitjà. "La comunitat internacional no podrà ajudar Palestina si no reconeix la seva existència", ha advertit. 

Tant Harris com Sánchez han reiterat la condemna als atemptats de Hamàs del passat 7 d'octubre i han exigit l'alliberament dels ostatges israelians que encara hi ha a la Franja de Gaza. Alhora, han expressat la seva preocupació per la situació humanitària a Gaza i han reclamat un alto el foc. "La població de Gaza ja ha patit molt, la destrucció de vides humanes, escoles i hospitals és incomprensible i s'ha d'acabar", ha afirmat Harris. Sánchez, que ha lloat la "valentia" de Harris per defensar aquest posicionament, també ha afegit que existeix el perill que el conflicte palestino-israelià "degeneri en una escalada regional" que suposi encara més violència. A més, ha lamentat que el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, "no té un pla clar de pau" i per tot plegat, ha defensat la necessitat que la comunitat internacional s'involucri. "Mirar cap a una altra banda o esperar que un altre prengui la iniciativa mentre hi ha vides en joc no ens sembla acceptable", ha assenyalat. 

Noruega assegura estar "llesta per reconèixer Palestina"

Aquest mateix divendres Sánchez s'ha reunit amb el primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, amb qui han trobat una posició comuna sobre el reconeixement de Palestina. "Noruega està llesta per reconèixer l'Estat palestí i que compti amb el lloc que li correspon a l'ONU" ha afirmat Store, que ha puntualitzat que encara s'ha de definir el moment idoni per fer aquest reconeixement per tal que contribueixi al procés de pau a la regió. Amb tot, no ha descartat que Noruega i Espanya facin el reconeixement alhora. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!