El president del govern espanyol engegarà a partir d’aquest divendres una gira europea per impulsar el reconeixement de l’estat palestí. Pedro Sánchez es reunirà en els pròxims dies amb els seus homòlegs de Noruega, Irlanda, Portugal i Bèlgica. Concretament, i tal com ha explicat aquest dimarts la portaveu de l’executiu del PSOE, Pilar Alegría, el líder socialista viatjarà divendres per reunir-se amb el noruec Jonas Gahr Støre. La també ministra d’Educació ha destacat la dilatada “trajectòria de mediació i d’acords de pau” d’aquest país.

Posteriorment, el president espanyol també viatjarà a Irlanda, per reunir-se amb el nou primer ministre del país, Simon Harris. El cas és que el seu predecessor, Leo Varadkar va signar juntament amb Pedro Sánchez i els primers ministres de Malta, Robert Abela i d’Eslovènia, Robert Golob, una declaració el passat 22 de març comprometent-se a reconèixer Palestina quan es produïssin les “circumstàncies adequades”. Ho va fer paral·lelament a anunciar que la seva intenció és reconèixer l’estat palestí aquest semestre; abans del mes de juliol.

Sigui com sigui, dilluns Sánchez tornarà a reunir-se amb un altre líder europeu. Aquest cop ho farà al palau de la Moncloa. Rebrà el nou primer ministre portuguès, Luis Montenegro. Serà el primer cop que el nou governant de Portugal trepitja sòl espanyol des que va arribar al càrrec la setmana passada. El president del govern espanyol continuarà la seva ronda de contactes a Eslovènia, on es reunirà amb Robert Golob. Més tard —els dies 17 i 18 d’abril— es reunirà també a Brussel·les amb el primer ministre del país, Alexander de Croo.

Cal tenir en compte que Bèlgica ostenta actualment la presidència de torn de la UE i De Croo va viatjar amb Sánchez a Israel, Palestina i Egipte a finals de novembre, en la primera gira del cap de l'executiu a la regió després del nou esclat del conflicte permanent entre Israel i Palestina. Sánchez va visitar la setmana passada Jordània, l'Aràbia Saudita i Qatar, "actors clau" del món àrab i va abordar "vies addicionals per a pacificar la regió", ha recordat Alegria.

Aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ha incidit en el fet que l’executiu de Pedro Sánchez té "l’objectiu clar" d’impulsar el reconeixement de l'estat palestí en un moment en el qual "el conflicte entra en una fase decisiva" i en què en Nacions Unides es discuteix sobre la filiació de Palestina. També pretenen "frenar el desastre humanitari que s'està produint a Gaza i contribuir al fet que comenci com més aviat millor un procés polític de pau que porti a la materialització de la solució dels dos Estats". Es tracta de la reivindicació que fa Sánchez des de fa mesos, més enllà de l’anunci de voler reconèixer Palestina aquest mateix semestre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!