Pedro Sánchez continua la ronda de contactes a la recerca de suports i complicitats per al reconeixement de l’Estat de Palestina. Després de visitar Noruega i Irlanda la setmana passada, el president espanyol ha rebut aquest dilluns el nou primer ministre de Portugal. Ara bé, Luís Montenegro, líder del Partit Social Demòcrata (el partit conservador i germà del PP) i que va ser investit fa quinze dies, s’ha volgut diferenciar de l’aposta clara de la Moncloa per reconèixer l’estat palestí. “De moment, no anem tan lluny com altres governs perquè considerem que aquest consens ha d’assolir-se de manera multilateral al si de la Unió Europea i de les Nacions Unides”, ha proclamat. Montenegro ha situat com a primer pas l’atribució de “l’estat de membre de ple dret de l’Assemblea General de l’ONU” per tal de donar un missatge “important i rellevant” de cara a arribar a la solució dels dos estats.

“Respecte al reconeixement de Palestina, respectem les diligències de tots els governs, la nostra posició no és tan diferent, però en aquesta ocasió, considerem que la consagració dels dos estats s’ha d’aconseguir en un àmbit multilateral”, ha afegit en ser repreguntat per aquesta qüestió. Així mateix, el primer ministre portuguès ha reclamat un “alto el foc immediat” que serveixi “com a via per la pau, perquè pugui arribar una ajuda humanitària de manera eficaç i per establir una ruta que permeti arribar a la pau” davant d’una “situació catastròfica”.

En la seva intervenció, Pedro Sánchez ha reiterat la “defensa encesa” de la necessitat de reconèixer l’estat palestí perquè només amb “un horitzó polític de la solución dels dos estats i un reconeixement mutu” es podran “assentar les bases per la coexistència pacífica” entre Israel i Palestina. El president espanyol ha reconegut que està parlant amb diferents estats (tant membres de la Unió Europea com de fora de l’espai comunitari) per tal de ser “uns quants” els que “facin el pas de manera conjunta”. “El govern d’Espanya, en qualsevol cas, farà aquest pas”, ha conclòs.

D’altra banda, després de l’atac de l’Iran contra Israel, ha situat l’escenari a l’Orient Mitjà en una disjuntiva entre dos camins: “Un que ens porta a l’escalada bel·licista i a l’abisme o el camí de la pau, la diplomàcia i la legalitat internacional”. I després de les crítiques que ha verbalitzat aquest migdia el portaveu del PP, Borja Sémper, que ha retret a Sánchez que estigui “utilitzant la política exterior com a propaganda pròpia” i ha lamentat que la Moncloa no informa l’oposició sobre aquests temes, el president espanyol ha demanat “responsabilitat” als “actors polítics d’Espanya” en un tema tan “complex i greu”.

La gira europea de Sánchez per promoure el reconeixement de Palestina

La trobada entre Sánchez i Montenegro s’emmarca en la gira europea que ha engegat el president espanyol per impulsar el reconeixement de Palestina, que va començar amb viatges a Noruega i Irlanda per reunir-se amb els seus homòlegs, Jonas Gahr Støre i Simon Harris. Allà va trobar dos aliats: Støre va assegurar que Noruega estava “llesta per reconèixer Palestina” i Harris es va comprometre a “avançar de la mà” d’Espanya en aquest repte. “La qüestió és quan i en quin context, per això és tan útil que el president Sánchez hagi vingut a Oslo i que vagi a Irlanda per coordinar un grup de països”, va afirmar el primer ministre noruec. Per la seva banda, el primer ministre irlandès va subratllar que el moment del reconeixement “sembla que està més a prop” i va apuntar que continuarien treballant en aquesta direcció per fer-ho “amb la majoria d’aliats possibles”. Això és justament el que reclamava avui Luís Montenegro des del Palau de la Moncloa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!