El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha retret a Xavier Trias, candidat de Junts per Catalunya a les eleccions municipals 2023que no descarti ser investit amb els vots del PP en cas de guanyar els comicis. En una entrevista a Efe, el líder republicà ha criticat les paraules de Trias, que va afirmar la setmana passada que no pensa "anar amb el PP", però que no s'oposaria a rebre els seus vots si se'ls regala. "Segur que hi haurà alguns votants a Barcelona que, després de les eleccions, si arribessin a veure que l'alcalde el decideixen els vots del PP, es penedirien de votar el que potser votaran", ha afirmat Junqueras i ha reivindicat que per evitar aquesta situació, el millor que poden fer els barcelonins és "votar ERC". 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Junqueras adverteix del perill d'una "pulsió sociovergent"

Junqueras ha advertit en l'entrevista del perill d'una "pulsió sociovergent" que portarà Junts i PSC a "pactar-ho tot a tot arreu" després de les eleccions del pròxim 29 de maig. "La sociovergència és una temptació de la qual difícilment se saben lliurar, perquè durant 44 anys han governat aquest país, repartint-ho entre els uns i els altres", ha subratllat. També ha assegurat que "hi ha molts mitjans i agents diversos amb molt de poder que tenen molt d'interès que hi hagi un govern sociovergent". 

Creu que aquest repartiment entre PSC i Junts es podria produir a Barcelona, i per això, ha fet una crida a l'independentisme perquè voti ERC, que ha definit com "la millor vacuna" per evitar que el PSC i el PP facin alcalde Xavier Trias. Amb tot, s'ha mostrat convençut que "aquesta aliança d'interessos de poderosos contra el canvi" no impedirà al candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, reeditar la victòria del 2019, quan va ser el candidat més votat, malgrat que no va poder governar. "Estem convençuts que seran uns resultats molt bons, molt molt bons", ha afirmat.

L'exvicepresident ha tret pit del fet que ERC és la formació que ha presentat més candidatures municipals, amb un total de 804 llistes, dues més que fa quatre anys. Una xifra que situa al partit per davant de Junts, que ha presentat llistes en 728 municipis, i del PSC, que ha presentat 615 candidatures. "Cap partit no s'hi acosta ni per casualitat", ha afirmat Junqueras, que ha reivindicat el seu partit com "la primera força municipalista" a Catalunya. 

També ha posicionat ERC com el vot útil de l'independentisme a l'àrea metropolitana per derrocar els governs socialistes que governen des de fa dècades, i que Junqueras ha definit com "un règim que actua com si fos propietari d'aquestes ciutats". "Res no seria tan bo per a ciutats com l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià o tantes altres que tinguessin l'oportunitat de tenir per primer cop en dècades un govern diferent", ha afirmat el líder d'ERC. Així, la formació republicana aspira a trencar aquestes majories, que malgrat el pas dels anys, continuen sent prou sòlides. El líder ha argumentat que "ERC és l'únic partit independentista i republicà que té representació a l'àrea metropolitana", i per tant l'únic que "està en condicions de canviar aquestes majories que actuen com a règims". Per això ha fet una "crida a tots els independentistes" a votar ERC per a "no llençar el seu vot".