Cada cop estan més a prop les eleccions municipals 2023, fixades al calendari per al diumenge 28 de maig del 2023, de manera que els partits polítics catalans ja estan definint els seus candidats als 947 municipis, amb l’objectiu que els caps de llista tinguin prou temps per donar-se a conèixer entre els seus potencials votants. En el cas de l’Hospitalet de Llobregat, segona ciutat amb més població de Catalunya i clar feu del PSC, l’alcaldessa Núria Marín, que també és presidenta de la Diputació de Barcelona, surt com la favorita després d’aconseguir majoria absoluta el 2019 i mantenir-se en el càrrec des del 2008, mentre que per a la resta de partits el repte és, com a mínim, trencar la majoria absoluta socialista per explorar si hi ha cap possibilitat d’articular una majoria alternativa en un municipi que en l’actual etapa democràtica sempre ha estat governat pel PSC, amb els alcaldes Juan Ignacio Pujana (1979-1994), Celestino Corbacho (1994-2008) i d'aleshores ençà per Núria Marín.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

Núria Marín, l’aposta guanyadora del PSC

Alcaldessa des del 2008 i alliberada de la causa oberta contra ella pel cas del Consell Esportiu, que el jutge va decidir arxivar al juliol, Núria Marín té tots els números per repetir com a alcaldable de l’Hospitalet de Llobregat, tot i que encara no ha estat oficialment proclamada com a cap de llista. Malgrat estar a punt de fer 15 anys al capdavant del segon ajuntament de Catalunya i combinar-ho en aquest últim mandat amb la presidència de la Diputació de Barcelona, Marín té clar que vol ser la candidata i que l’arxivament de la causa li aplana el camí i, a més, després de governar amb majoria absoluta és difícil que li surti cap competidor al propi partit.

Núria Marín Diputació de Barcelona acto 200 años diputaciones provinciales - Sergi Alcàzar
Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona / Foto: Sergi Alcàzar

Jaume Graells, el candidat d’ERC que abans era del PSC

Esquerra Republicana de Catalunya, ERC, té un candidat clar, proclamant com a cap de llista el passat mes de juny. Es tracta de Jaume Graells, que a les eleccions del 2019 va aconseguir l’acta de regidor… a les llistes del PSC. Precisament, Graells va ser el regidor i membre del govern municipal que va denunciar les presumptes irregularitats del Consell Esportiu, que es va convertir en una causa contra l’alcaldessa, Núria Marín, que finalment ha estat arxivada. En tot cas, Graells té al davant el repte de millorar els resultats del 2019 dels republicans, que van quedar segons amb cinc regidors, però força allunyats dels 14 regidors del PSC.

EuropaPress 4698622 exconcejal lhospitalet llobregat barcelona jaume graells comision asuntos
Jaume Graells, candidat d'ERC a l'alcaldia de l'Hospitalet de Llobregat / Foto: Europa Press

Ciutadans podria confiar en Miguel García

Ciutadans, que va quedar com a tercera força en les eleccions municipals del 2019, encara no ha confirmat el seu candidat a les eleccions municipals 2023, tot i que el nom que podria encapçalar la llista municipal podria ser el de Miguel García, que ja va ser el número u per aquest partit fa quatre anys. Es tracta d’un personatge amb molta popularitat al municipi, ja que va ser president durant 20 anys del club de futbol de la localitat i amb bona sintonia amb Celestino Corbacho, exalcalde de l’Hospitalet ara retirat que ha viscut la seva última etapa política a Ciutadans. Caldrà veure si un nom amb tirada evitarà el naufragi que es preveu en molts altres municipis.

La candidata d'en Comú Podem, encara pendent

Després de treure tres regidors en les eleccions del 2019, l’Hospitalet en Comú Podem - En Comú Guanyem buscarà en aquestes eleccions millorar els resultats amb un eventual objectiu, entrar el govern municipal de la mà del PSC en cas que Núria Marín tingui capacitat per governar però sense majoria absoluta. De moment no hi ha cap candidat clar, tot i que la regidora Ana González, portaveu del grup municipal dels comuns i cara visible de la formació, sembla ser qui té més possibilitats per encapçalar la llista. Tot està pendent encara d’un procés de primàries que s’hauria de resoldre aviat.

El PP tampoc ha designat candidat per a les eleccions municipals 2023

Com passa a Barcelona, el Partit Popular, PP, sembla no tenir gaire pressa per fer els deures i designar candidat o candidata a l’alcaldia de l’Hospitalet de Llobregat, consistori on compta amb una regidora, Sonia Esplugas, que en principi seria la candidata a les eleccions municipals 2023 del 28 de maig amb unes possibilitats clares, aquest cop, de millorar resultats. La conjuntura sembla bona pels populars, davant les bones previsions a nivell català segons les dades del CEO i la previsió que Ciutadans perdi representació a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Un tercer factor seria que Vox, en un context d’estancament del seu projecte polític, no aconsegueixi cap representant.

El consistori sorgit el 2019

A les eleccions municipals del 2019, la primera força va ser el PSC, que va aconseguir la majoria absoluta amb un 43,35% dels vots i 14 regidors d’un total de 27, fet que va assegurar per quatre anys més el govern de Núria Marín, que governa la ciutat ininterrompudament des del 2008. La segona posició va ser per a ERC, amb un 16,51% dels vots i 5 regidors. En tercera posició va quedar Ciutadans, que va aconseguir un 11,80% dels vots i 4 regidors i en quarta, els comuns de l’Hospitalet en Comú Podem - En Comú Guanyem, amb un 11,19 % dels vots i 3 regidors. L’última posició va ser per al PP, amb un 5,16% dels vots i 1 regidor, mentre que Junts per Catalunya, amb un 3,46% dels vots va quedar fora del plenari. Gràcies a la seva majoria absoluta, Núria Marín ha estat alcaldessa durant aquests quatre anys governant en solitari.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits a nivell estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.