El candidat de Trias per Barcelona a les eleccions municipals 2023, Xavier Trias, ha remarcat aquest dijous que encapçala "l'única candidatura" que té molt clar que no governarà amb l'actual alcaldessa, Ada Colau. En aquest sentit, s'ha volgut dirigir al PSC i a Esquerra Republicana per instar-los que aclareixin si volen "mantenir" Colau al capdavant del govern municipal o bé "apostaran pel canvi". En el cicle de col·loquis que organitza ElNacional.cat, l'alcaldable també ha traçat la seva política de pactes i ha indicat que, si guanya els comicis, es posarà en contacte tant amb els socialistes com els republicans: "A veure qui s'hi apunta", ha postulat.

🔴 Cara a cara de Xavier Trias amb 'ElNacional.cat', DIRECTE | Última hora
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Davant un eventual escenari on els vots del Partit Popular fossin necessaris perquè Xavier Trias fos el primer edil de Barcelona, el candidat ha assenyalat que creu que obtindrà entre 13 i 14 regidors i que, en aquesta línia, aquests suports populars molt segurament no serien necessaris. A més, si Trias obté aquesta xifra, considera que, per apartar-lo, Barcelona en Comú, el PSC i ERC s'haurien d'entendre, i per això ha reivindicat que és "l'únic" que garanteix que Colau no tindrà un tercer mandat o formarà part del cartipàs barceloní. En tot cas, si la nit del 28 de maig la candidatura de Trias per Barcelona no és la llista més votada, qui va ser alcalde de la ciutat entre el 2011 i 2015 ha subratllat que se n'anirà "a casa". "Als 76 anys no té cap sentit fer de regidor, només en té si és per ser alcalde", ha afegit.

cara a cara municipals el Nacional Xavier Trias (9) / Montse Giralt
Xavier Trias i Jofre Llombart, durant el cara a cara amb ElNacional.cat / Foto: Montse Giralt.

"Anar només amb Junts per Catalunya és perdre l'oportunitat de sumar més"

Durant l'esmorzar informatiu amb ElNacional.cat, Xavier Trias ha presumit de tenir "un equip molt potent" i ha destacat que la principal condició que va posar per tornar-se a presentar va ser tenir les mans lliures per confeccionar la llista que volgués. Preguntat pel fet que es presenti per la marca de Trias per Barcelona i no amb el nom de Junts per Catalunya, el candidat ha precisat que "no és una qüestió d'amagar les sigles, sinó de sumar i crear empatia que faci que molta gent et voti". "Anar només amb Junts faria perdre l'oportunitat de sumar més, que no ens hagués donat suport el PDeCAT, Demòcrates o Moviment d'Esquerres", ha afirmat. A parer de Trias, aquest "conjunt de gent" és necessari per "tenir un resultat que ens permeti governar" i que això no és "amagar-se de res": "Jo milito a Junts, però faig una candidatura segons la meva manera de fer". El col·loqui l'ha introduït i tancat el director i editor d'ElNacional.cat, José Antich, i ha estat moderat i presentat pel director audiovisual del grup, Jofre Llombart.

 

La seguretat i la neteja, prioritats del projecte de Xavier Trias

Al llarg de la seva intervenció, Trias ha apuntat que la seguretat i la neteja són dos dels principals problemes que la gent li trasllada que té la ciutat. "És absolutament necessari que la ciutat estigui neta i la gent se senti segura", ha asseverat. Per al número 1 de la llista de Trias per Barcelona, "si Colau i Collboni es creuen que la ciutat està neta, han d'anar a l'oculista, és evident que està bruta". "Quan vaig arribar l'any 2011, va passar el mateix i en la meva primera entrevista vaig dir que estava bruta. L'endemà, tots els concessionaris volien parlar amb mi perquè deien que no era veritat i vaig posar un gerent encarregat de la neteja per garantir que la ciutat estigués neta", ha explicat, tot afegint que seguirà una recepta similar si és el batlle. 

 

Respecte a la seguretat, Xavier Trias ha estat molt crític amb Ada Colau: "Si creu que les forces de seguretat són de repressió, anem malament i és un desastre". "Les forces de seguretat han de fer la seva feina i, quan una manifestació es descontrola, aquestes han d'actuar", ha reblat. Des del punt de vista de l'exalcalde, Colau "s'ha de creure que és la màxima responsable de seguretat i que les forces de seguretat són les seves forces de seguretat". En paral·lel, Trias planteja que hi hagi més Guàrdia Urbana i més Mossos d'Esquadra: "Hi ha una cosa bàsica, que és la prevenció i això moltes vegades es tradueix en presència: si tu veus agents al carrer, això dona seguretat".

cara a cara el nacional xavier trias foto montse giralt
El director i editor d'ElNacional.cat, José Antich ha obert el cara a cara amb Xavier Trias. Foto: Montse Giralt

Crític amb les superilles de Colau i dur amb l'empresa que gestiona el tramvia

Preguntat per la planificació urbanística i pel desenvolupament de les superilles, el candidat de Trias per Barcelona ha volgut fer èmfasi en el fet que "el que fa Ada Colau no són superilles ni eixos verds". En aquesta línia, ha criticat que això està causant que desapareguin els punts de càrrega i descàrrega i, tot i que ha admès que el carrer Consell de Cent no el canviarà, sí que ha detallat que modificarà els xamfrans perquè pugui haver-hi aquests càrrega i descàrrega ja que, sinó, es genera "un col·lapse important en parts de la ciutat". Per a Trias, resulta "sorprenent que, sent d'esquerres, Colau arregli el Consell de Cent i no cobreixi la ronda de Dalt". "Si vol un eix verd, s'ha de cobrir la ronda de Dalt, i això és el que farem", ha reivindicat. D'altra banda, l'exprimer edil del 2011 al 2015 ha criticat el carril bici que s'està fent a la Via Augusta: "S'està destrossant la circulació".

Un altre aspecte urbanístic que té a veure amb la mobilitat és el tramvia que s'està fent des de Glòries fins a Verdaguer i que el govern d'Ada Colau vol portar fins a Francesc Macià. Xavier Trias és contrari a fer aquesta darrera part de la connexió: "Per què ens hem de gastar una milionada per fer una estructura fixa que en el segle XX era moderna, tenint en compte que avui dia hi ha busos elèctrics?", s'ha preguntat. Seguidament, ha remarcat que aturaran el projecte de Verdaguer fins a Francesc Macià i ha disparat contra l'empresa que gestiona el tramvia: "Qui té interès a gastar-se tants diners? L'empresa que gestiona el tramvia. Sorprèn que Ada Colau vulgui ajudar aquesta empresa".​

En matèria d'habitatge, Trias propugna un pacte dels partits per acordar "què fer en els propers 20 o 30 anys". "El que hem de fer és construir habitatge, es va transformar tot el litoral de Barcelona i no es va fer habitatge assequible propietat de l'Ajuntament des del Besòs fins a l'hospital del Mar, és un desastre", ha reblat. En aquest context, el candidat defensa un model que faci que la ciutat sigui "competitiva" amb una "activitat econòmica sostenible" i un turisme "cultural, de negocis, familiar, de congressos i fires".

cara a cara elnacional Xavier Trias / Montse Giralt
Xavier Trias, durant la seva intervenció / Foto: Montse Giralt.

La sequera se solucionarà tenint "complicitat amb qui gestiona l'aigua"

La sequera està marcant l'agenda política dels darrers mesos i també marcarà els mandats municipals que començaran el proper 17 de juny. En aquest aspecte, Xavier Trias recepta "complicitat amb els que gestionen l'aigua perquè facin les inversions que ens han de permetre anar bé". "Cal tenir una relació bona amb Aigües de Barcelona, és una barbaritat un govern que va en contra de la companyia que dona el servei", ha afegit. Des de la perspectiva de l'exbatlle, cal "generar confiança i acordar les inversions a fer perquè el que no pot ser és que Barcelona es quedi sense aigua".

Preguntat pel pacte a la Diputació de Barcelona, Xavier Trias ha estat molt clar i es mostra partidari de repetir l'acord amb el PSC. "Hem de col·laborar, crec que ha estat un èxit". "Entenc que hem tingut experiències nacionals que han estat molt doloroses, que costen d'entendre i perdonar; però hem de mirar endavant i no ens podem moure per situacions d'aquestes, sinó que hem d'entendre que la ciutat vagi endavant", ha apuntat.