Xavier Trias, candidat de Trias per Barcelona a les eleccions municipals 2023, ha defensat aquest dijous en el cara a cara amb ElNacional.cat que, si és alcalde de la ciutat i ha de rebre el cap de l'Estat, Felip VI, serà "molt educat". Ara bé, l'alcaldable ha matisat que "l'educació no vol dir no explicar el que penses". "Penso que no entenen Catalunya i que no es porten com s'haurien de portar, i això se li ha de dir amb educació", ha afegit. Segons Trias, el que cal és tenir una actitud de "rigor" i deixar "clares les nostres posicions". "El que no pot ser és que no les puguem explicitar i que tinguem por de demanar les coses, hem de ser valents i educats", ha subratllat.

🔴 Cara a cara de Xavier Trias amb 'ElNacional.cat', DIRECTE | Última hora
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Responent a la pregunta formulada pel director i editor d'ElNacional.cat, José Antich, sobre la relació que tindria amb Felip VI, el número 1 de la llista de Trias per Barcelona ha remarcat que la relació amb l'Estat serà "d'exigència" si és batlle i ha qualificat de "ridícula" l'actitud d'Ada Colau i "de segons quines persones" amb el rei Felip VI: "Quan ve a inaugurar el Mobile, l'Ajuntament l'instal·la al Palau Albéniz, que el consistori n'és el titular, i després no el saluden i no li diuen res. Ara, quan ja no hi ha càmeres, tothom hi parla", ha criticat amb contundència.

"El problema és el grau de dependència amb l'Estat"

Preguntat per la independència, Trias ha destacat que és una "aspiració que tenim molts ciutadans", però que ell ara està centrat en "com solucionem Barcelona". En tot cas, ha afegit que "hem de tenir clar que Barcelona és la capital de Catalunya i exercirem com a tal". A parer de l'alcaldable, el problema que té Catalunya és "el grau de dependència i maltractament per part de l'Estat". En aquest sentit, l'exbatlle opta per "revertir la situació" i referma que "hem de tenir un sistema de finançament just". Per això, defensa que la relació amb l'Estat ha de ser "d'exigència".

Sobre el cas de Laura Borràs, Xavier Trias ha asseverat que "si no fos política, no s'hauria produït aquesta condemna" i ha lamentat que "es tregui de la via administrativa i derivi fins a la via penal". "Es porta a la penal quan és evident que aquesta persona no s'ha enriquit personalment, és una situació tan abstracta que el mateix jutge que l'ha condemnat a quatre anys i mig de presó considera que és una injustícia la magnitud de la condemna i afegeix que se l'hauria d'indultar", ha destacat. Per tot plegat, creu que el cas de la presidenta de Junts per Catalunya ha estat un "disbarat".