Ironia pels núvols. L'Asamblea por una Escuela Bilingüe, principal organització de la societat civil que reclama l'execució de la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes, és candidata a un premi Princesa d'Astúries. No només això, sinó que ho farà en la modalitat de Concòrdia. Tot plegat, gràcies a la feina de la crème de l'unionisme arreu d'Espanya: Isabel Díaz Ayuso, Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo són només alguns dels noms que han donat el seu suport a aquesta candidatura, que ha estat impulsada, precisament, per l'actual diputada popular. Els premis Princesa d'Astúries se celebren habitualment a l'octubre.

No és un error. Es tracta, ni més ni menys, d'una de les entitats que va aplegar-se amb S'ha Acabat, Societat Civil Catalana i Impulso Ciudadano per tal d'exigir conjuntament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aplicar la sentència del 25% de classes en castellà aquest gener. I, més recentment, l'Asamblea por una Escuela Bilingüe ja ha anunciat la seva intenció d'acudir davant la justícia per demanar que s'apliqui la sentència de manera forçosa, un cop ha finalitzat el període de dos mesos des que el TSJC va donar per ferma la sentència que acaba amb la immersió lingüística.

"Victòria de la concòrdia"

L'AEB va ser creada el 2013 amb l'objectiu declarat d'aconseguir una "neutralitat ideològica" als centres educatius catalans. A la pràctica, això ha significat perseguir la immersió lingüística per fer possible l'ensenyament en castellà. De fet, el comunicat dels organitzadors que informa de la notícia també destaca l'important paper de l'entitat en assolir la sentència del 25%, la qual celebren perquè "posa fi a dècades d'imposició del català". "És una victòria de la concòrdia enfront del sectarisme, la impunitat i l'exclusió". El comunicat continua amb els elogis per a l'organització espanyolista, destacant la seva "batalla pacient, perseverant, pacífica i heroica", i remarcant el seu "exemple de coratge i mobilització". "L'AEB ha hagut de lidiar amb la fustigació nacionalista pràcticament en solitari. És l'esperança d'una Catalunya reconciliada amb la concòrdia i una Espanya sense llacunes democràtiques".

La crème de l'espanyolisme

Al capdavant del projecte per premiar l'associació, hi ha la diputada del Partit Popular Cayetana Álvarez de Toledo, gens desconeguda a casa nostra. També hi ha altres polítics de renom, com la presidenta del PP a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. I fins i tot un dels impulsors originals dels taronges, Albert Boadella, l'exdiputat de Cs Toni Cantó, i l'eurodiputada taronja Maite Pagazaurtundúa. També hi ha escriptors i filòsofs, com Mario Vargas Llosa, Xavier Pericay i Félix de Azúa. Però els noms no es limiten a la dreta tradicional: també hi ha exministres de governs socialistes, com Alfonso Guerra i César Antonio Molina. I, fins i tot, l'històric del Partit Comunista d'Espanya, Ramón Tamames. Queda clar que l'unionisme no entén de colors polítics.