Ofensiva als tribunals. Després que el divendres acabés el termini que tenia la Generalitat per aplicar la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Vox ha decidit no quedar-se de braços plegats. El líder de la ultradreta a Catalunya ha anunciat aquest dimarts que han acudit al TSJC precisament per demanar "l'execució forçosa" de la sentència. Tot plegat, després que ahir Ciutadans anés a la Fiscalia del TSJC per denunciar per prevaricació cinc càrrecs de la conselleria d'Educació, entre els quals el mateix titular del departament, Josep Gonzàlez-Cambray.

L'anunci de Vox arriba només uns dies després que Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns presentessin al Parlament un acord que pretén protegir el català a les escoles i superar precisament la sentència del 25%, tot i que diversos sectors de l'independentisme han carregat contra el pacte perquè reconeix per primer cop el castellà com a llengua vehicular. La ultradreta tampoc l'ha vist amb bons ulls, i s'ha centrat en la finalització del termini: "Un cop més el govern de la nació fa absoluta deixadesa de funcions i contribueix a la vulneració de drets legítims", ha dit Garriga. "Per això portem al tribunal que es realitzin totes les mesures necessàries i oportunes per l'aplicació forçosa de la sentència a tots i cada un dels centres de Catalunya".

 

Càrrega contra Cambray

Com va fer ahir Ciutadans, Ignacio Garriga també s'ha referit a Cambray per amenaçar-lo amb tota contundència. El líder de Vox ha avisat que, si persisteix sense aplicar la sentència del 25%, sol·licitarà que se li imposin "multes coercitives", i que impulsaran una querella per desobediència contra el conseller. A més, també ha llançat una advertència als directors de les escoles i instituts, ja que la sol·licitud que han fet arribar al TSJC també demana el "requeriment personal" al personal directiu dels centres catalans perquè compleixin la sentència.

"La impunitat del separatisme amb Vox s'ha acabat", ha avisat, i ha llançat greus acusacions a l'independentisme. "La màfia separatista no ha dubtat en perseguir i violentar una família i un nen de cinc anys", ha dit en referència a la família de Canet de Mar que va demanar aplicar el 25%. "Ataquen el més sagrat, no tenen cap problema amb criminalitzar menors d'edat per imposar el català. Menyspreen els tribunals i actuen de manera covarda pressionant les famílies". I també ha carregat contra el PSC, avisant que Salvador Illa "és responsable de l'assetjament del nen de cinc anys", i l'ha criticat per firmar l'acord del català amb ERC, Junts i els comuns.

Ciutadans reitera al seu rebuig al pacte

D'altra banda, Ciutadans s'ha pronunciat avui per condemnar la "nova ofensiva dels partits nacionalistes per arraconar i expulsar el castellà de les aules" que creuen que suposarà el pacte del català. A més, s'ha referit al manifest que va publicar-se ahir firmat per una norantena de personalitats en contra de l'acord entre ERC, Junts, el PSC i els comuns. "L'ha firmat Quim Torra. És un autèntic disbarat, perquè presenta el català com una llengua perseguida i en retrocés".