L'Associació Professional de la Guàrdia Civil (JUCIL) ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que executi a tots els centres escolars la sentència que imposa el 25% de les matèries en llengua castellana. Han argumentat que és "notori i evident que la Generalitat no ha complert" la sentència. Les associacions 'Convivència Cívica Catalana' i 'Hablamos Español' han assegurat que presentaran demà el recurs davant del tribunal en nom del sindicat policial. Els policies espanyols, mitjançant aquestes dues plataformes espanyolistes, demanaran al TSJC que insti al personal i individualment a tots els directors de les escoles de Catalunya a "complir la sentència en els seus estrictes termes a partir del següent trimestre amb totes les prevencions corresponents".

Les dues associacions han emès un comunicat on asseguren que l'escrit reclamarà que es declari "inexecutable" la sentència en relació amb el primer trimestre escolar i que, sobre la base d'això, es reconegui "el dret dels afectats a ser indemnitzats amb 450 euros pel dany moral produït". Per a Convivencia Cívica Catalana i Hablamos Español, el fet que els membres de les forces i cossos de seguretat espanyoles puguin "estar destinats en qualsevol municipi de Catalunya" obliga a executar la sentència "en el sencer sistema educatiu, en ser impossible individualitzar l'execució en un centre educatiu concret".

La setmana passada ha estat marcada novament per la polèmica al voltant de la llengua catalana al sistema educatiu, després que ERC, JxCat, PSC i comuns tanquessin un acord per blindar el català després de la sentència del TSJC. En aquest sentit, el Govern ha anunciat un "consens" entre els seus membres pel polèmic acord del català. Durant la segona jornada de treball de l'executiu català, la portaveu Patrícia Plaja ha assegurat que el Govern ha assolit quatre punts de consens sobre la llengua. Entre aquests punts destaca que "es considera que l'acord del Parlament és una bona proposta, un bon punt de partida". "Aquest Govern posa en valor el gran consens polític en la defensa del català. El que cal és seguir fent tot el possible en tots els àmbits: Govern, Parlament i societat civil. S'ha de fer de manera coordinada i junts", ha expressat Plaja.

 

La portaveu ha recordat que "la realitat és que la llengua més feble en coneixement, en capacitat d'ús a les escoles i instituts de Catalunya és la llengua catalana", motiu pel qual "l'objectiu de les accions (del Govern) és protegir i enfortir el català". "És la prioritat del Govern, amb el màxim consens possible", ha afegit. Llavors, s'ha arribat a tres punts de consens més: que l'executiu català "està absolutament compromès amb l'impuls arreu en tots els seus àmbits de l'ús, l'aprenentatge i la defensa de la llengua catalana com a llengua pròpia del país", que "el català és i seguirà sent la llengua vehicular de l'escola" i que el Govern "treballa per trobar tots els mecanismes possibles per acabar amb la judicialització del català a les escoles i en tots els àmbits, per apartar els tribunals de les decisions lingüístiques". Tot i això, destaca el fet que el polèmic acord del català es consideri "un bon punt de partida".