Nova destinació per a qui va ser responsable d’Espanya Global, l’artefacte del govern espanyol creat per l'executiu govern del PP per torpedinar l’acció exterior de l’independentisme, i que Josep Borrell va esprémer fins a l’extrem. Irene Lozano ha renunciat a la seva acta de diputada a l’Assemblea de Madrid i serà nomenada nova directora de la Casa Àrab, un organisme de l’administració, un “centre estratègic en les relacions d’Espanya amb el món àrab”.

La polèmica Irene Lozano va abandonar la secretaria d'Estat per a Espanya Global al 2020, càrrec que va ocupar durant prop de dos anys, fins que va ser nomenada presidenta del Consell Superior de l’Esport. A Espanya Global va complir fil per randa les instruccions del seu superior, Josep Borrell, de contrarestar el discurs de l’independentisme a l’exterior, sobretot a Europa.

Informes contra el procés

Així al setembre del 2019 va publicar l’informe La realitat sobre el procés independentista, document que va enviar a diferents governs europeus i de fora del continent amb què intentava desmuntar els arguments de l’independentisme: negaven que les accions fossin pacífiques, que Catalunya és una nació i que l'ONU reconeix el dret d'autodeterminació. També va reunir el cos diplomàtic acreditat a l'Estat espanyol per a convèncer-los que la sentència del procés era justa.

L’actuació de Lozano al capdavant d’Espanya Global no va estar exempta de polèmica. Com quan va comparar el referèndum d'independència amb una violació en una entrevista a la televisió britànica Sky News. Lozano explicava que els catalans volien organitzar un referèndum, però "no tenien permís per fer-ho", tot seguit va decidir utilitzar "la metàfora del sexe que sempre faig servir per explicar aquest tema". És dona la circumstància que el nou ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va carregar-se Espanya Global quan va ocupar la cartera. L’executiu de Pedro Sánchez, un cop represes les relacions amb el Govern, va considerar que l’artefacte diplomàtic ja no tenia cap sentit.

Irene Lozano, després de passar quatre mesos a l’Assemblea de Madrid, tornarà a ocupar un càrrec diplomàtic com a responsable de la Casa Àrab, nomenament proposat pel Ministeri d’Exteriors i que ha de ser avalat pel consell rector de l’organisme.

 

Imatge principal, Irene Lozano ha plegat de l'Assemblea de Madrid / Efe