S'intensifica l'activitat a les ambaixades espanyoles a les portes del judici al procés. L'objectiu: contrarestar el relat independentista que acusa l'Estat espanyol de no garantir un judici just als presos. El ministeri dirigit per Josep Borrell sap perfectament com d'important és el missatge que la premsa internacional pugui donar en relació al procés català i, especialment, sobre el judici que començarà aquest dimarts al Tribunal Suprem.

Per aquest motiu, ha decidit organitzar contactes informatius en diverses ambaixades per tal de difondre el posicionament d'Espanya en relació al judici de l'1-O a la premsa internacional. 

Segons ha pogut saber El Nacional, diverses delegacions espanyoles a l'exterior han citat, entre aquest dilluns i dimarts, la premsa local dels respectius països per assistir a una declaració sobre el judici. En són exemples les ambaixades d'Espanya a França, el Regne Unit o Mèxic. Uns contactes als quals només hi pot assistir la premsa local del país, prèviament seleccionada per la delegació espanyola.

Convocatòria "urgent"

"Aquest dilluns 11 a les 11:30 am hem convocat a la premsa per a una declaració de l'Ambaixada sobre l'inici del judici contra els responsables dels fets ocorreguts a Catalunya a l'octubre de 2017". Aquest és el missatge que van rebre alguns periodistes mexicans a finals de la setmana passada, i que reproduïm íntegrament a continuació:

ConvocatoriaPremsaMexic

Aquest diari s'ha posat en contacte amb altres oficines d'ambaixades espanyoles, com la de París o la de Londres, que han confirmat l'existència de contactes informatius amb la premsa local sobre el cas català. Des del departament dirigit per Borrell, però, han evitat donar més informació sobre aquesta cita a El Nacional.

L'ofensiva d'Espanya Global

La convocatòria arriba dues setmanes després que el ministeri anunciés la posada en marxa d'una campanya internacional per "contrarestar la desinformació independentista" durant el judici. Una iniciativa que s'emmarca dins la campanya d'España Global i que, segons Borrell, ha de servir per reaccionar davant els "intents de desacreditar la realitat i desprestigiar" Espanya per part dels independentistes. 

borrell efe

Aquesta, doncs, seria la primera acció de l'ofensiva impulsada pel ministeri d'Exteriors per tal d'intentar introduir el seu relat sobre el judici i la situació a Catalunya a la premsa internacional. L'opinió pública internacional és clau pel resultat del judici, i la posterior partida que es jugarà al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, i el govern espanyol ho sap prou bé. 

La resposta de Bosch

Qui també ho sap, per altra banda, és el Govern català, que ja prepara també una contraresposta a Borrell. L'independentisme intensificarà aquest mesos la seva activitat a l'exterior per tal de denunciar la repressió i tornar a crear en l'opinió pública el clima favorable que es va crear després de la violència policial de l'1 d'octubre. 

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, va anunciar la setmana passada que iniciarà una gira per les capitals europea per explicar "tota la veritat" sobre el judici. Concretament, va explicar que es dirigirà a mitjans de comunicació, però també a líders polítics, ambaixadors o think tanks, entre d'altres. De fet, ja aquest dimarts viatjarà a París per reobrir la delegació del Govern a la capital francesa i pronunciar una conferència a l’Institut de Relations Internationales et Stratégiques, a més de trobar-se amb diversos mitjans de comunicació.

També ERC, com a partit, i els membres del Govern de Carles Puigdemont a l'exili​ viatjaran per Europa per explicar la versió dels independentistes i teixir una xarxa de complicitats internacionals. La partida, doncs, es jugarà al Suprem i a l'exterior.