El Govern ha acordat aquest dimarts emprendre accions legals contra l'informe d'Espanya Global sobre el procés. Segons l'Executiu, l'informe titulat 'La realitat sobre el procés independentista' inclou "opinions subjectives sobre els fets de l'1-O que perjudiquen la imatge de Catalunya i vulneren la presumpció d'innocència de les persones actualment enjudiciades i pendents de la sentència". Per aquest motiu, el Govern posarà els fets en coneixement de la Fiscalia i s'interposarà un requeriment previ a la via contenciosa.

Així ho ha explicat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha defensat que "hi ha diferents elements que van més enllà del que competiria al ministeri d'Exteriors", malgrat que no ha volgut avançar com s'acabaran materialitzant aquestes accions legals, ja que ha assegurant que encara s'hi està treballant des del serveis jurídics de la Generalitat.

L'informe, que havia de ser una guia pels representats de l'Estat a l'exterior però que també va ser difós a mitjans de comunicació i interlocutors internacionals a mitjans d'agost, pretenia contradir el discurs i el relat sobiranista i, entre altres coses, donava per bones les tesis de la Fiscalia o alguns testimonis concrets en el judici de l'1-O, del qual encara no hi ha sentència.

Per tot això, el Govern considera que la comunicació pública d'aquest informe "vulnera la directriva europea sobre la presumpció d'innocència" i pot suposar "una interferència en el poder judicial", ja que, segons apunta l'executiu català, està "criminalitzant el moviment independentista a poques setmanes de la sentència".