L'actual secretària d'Estat d'Espanya Global i exdiputada del PSOE i d'UPyD Irene Lozano ha comparat el referèndum d'independència amb una violació en una entrevista a la televisió britànica Sky News. 

Lozano explica que els catalans volien organitzar un referèndum però "no tenien permís per fer-ho", acte seguit decideix utilitzar "la metàfora del sexe que sempre faig servir per explicar aquesta tema".

"El sexe no està prohibit però el pots fer de manera forçada. Has de tenir permís per fer-ho, en cas contrari es tractaria d'una violació". Això és el que deixa anar la líder d'Espanya Global que deixa de pedra el presentador d'Sky News: "Perdona, estàs comparant organitzar un referèndum amb una violació?", diu el periodista amb la boca oberta.

En aquest moment, Lozano es queda sense paraules i li diu al periodista que això no és el que ella ha dit. "No em dec haver explicat bé", s'excusa Lozano per sortir del pas i ràpidament apunta que ella el que volia dir és que "qualsevol acte que facis és diferent si el fas amb permís o sense. El que jo he dit és que el sexe està bé però deixa d'estar-ho quan es fa sense permís".

Manté la comparació

Lozano ha admès aquest dijous en una piulada a Twitter que no va fer “la millor de les comparacions” en confrontar l’1-O amb una “violació”. “Intentava explicar la diferència entre fer les coses amb o sense consentiment dels afectats”, ha argumentat sense retractar-se de la comparació.  "El referèndum de l’u d’octubre es va fer sense l’acord de la meitat de la societat catalana i l’ha deixat dividida”, afegeix.