La polèmica Irene Lozano no continuarà sent la secretària d'Estat per a Espanya Global. Encara remodelant les peces de la nova estructura de coalició, Pedro Sánchez ha decidit apartar-la de l'òrgan diplomàtic espanyol. Segons informen des de la Moncloa, en la reunió del Consell de Ministres d'aquest dimarts Lozano serà nomenada la nova presidenta del Consell Superior d'Esport i secretària d'Estat per a l'Esport. Com a responsable de la "imatge d'Espanya a l'exterior", va ser l'encarregada de contrarestar el discurs independentista a Europa, i va deixar diversos episodis a l'hemeroteca.

Al capdavant d'Espanya Global s'hi posarà Manuel Muñiz, de l'Institut de l'Empresa, un perfil molt més tècnic que polític, a diferència de Lozano, exdiputada d'UPyD i del PSOE. Muñiz compleix amb els nous designis de la nova ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, que vol enfocar la diplomàcia més des del punt de vista econòmic. De fet, la Marca Espanya, que va precedir Espanya Global, va ser creada per a promoure les empreses espanyoles a l'exterior, i no tant a fer un discurs polític com l'independentisme.

Durant el més d'un any que ha estat al capdavant de la secretaria d'Estat, Irene Lozano ha centrat tots els seus esforços a contrarestar el relat de l'independentisme a l'exterior. Al setembre Espanya Global va publicar La realitat sobre el procés independentista, un informe que van enviar a diferents governs europeus i de fora el continent amb què desmuntaven els arguments independentistes: negaven que les accions fossin pacífiques, que Catalunya és una nació i que l'ONU reconegui el dret d'autodeterminació. Lozano també va reunir el cos diplomàtic acreditat a l'Estat espanyol per a convèncer-los que la sentència del procés era justa.