Més moviments entre els ministres de Pedro Sánchez per tapar els forats del PSOE. La celebració de la Festa de l'Almudena, patrona de Madrid, aquest dimecres és l'oportunitat dels socialistes de revelar qui serà el candidat alcaldable a la capital espanyola per a les municipals de l'any que ve. I qui és l'escollit? Tot i que la formació ha de respectar un procés de primàries, segons han assegurat fonts del partit a El Confidencial, els de Sánchez haurien recorregut al Consell de Ministres per cobrir la vacant i elegit la titular d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, per disputar l'alcaldia a José Luis Martínez-Almeida, del PP, i a Más Madrid, que van obtenir millors resultats en les darreres eleccions.

Crisi de govern?

Feia setmanes que la incògnita sobre qui representarà el PSOE a les eleccions a l'Ajuntament de Madrid generava gran expectativa, després de la patacada històrica d'Ángel Gabilondo en els darrers comicis autonòmics que els va relegar a ser la tercera força. Ja des d'un principi, s'especulava que Sánchez empraria el mateix modus operandi que ja havia fet servir amb anterioritat, com és el cas del líder del PSC, Salvador Illa, i sacrificaria un membre del seu equip a la Moncloa per remuntar a la capital espanyola. La situació és tan delicada que, entre altres noms, des de la seu de Ferraz fins-i-tot van arribar a considerar la mà dreta de Sánchez, el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños. Ara, però, sembla que la patata calenta hauria anat a parar a les mans de la poc coneguda i poc valorada ministra Reyes, a la vegada que s'han desfermat totes les especulacions sobre si això comportarà una altra remodelació despietada del gabinet Sánchez, que la darrera vegada va desterrar Carmen Calvo i José Luis Ábalos de la cúpula.

Marlaska era el favorit

La intenció del PSOE és presentar un candidat conegut i amb recorregut, però que no sigui el que es coneix com a paracaigudista, és a dir, que aterri al lloc només per intentar aconseguir uns pocs vots sense tenir cap vincle amb la ciutat. Amb tot, Almeida segueix molt al capdavant de les enquestes i tot i que Sánchez té com a grans objectius de les municipals que el PSOE arribi a les alcaldies de Barcelona, amb Jaume Collboni, i Madrid, un objectiu més realista seria tornar a ser el principal partit de l'oposició, en comptes del Más Madrid capitanejat per Rita Maestre a l'Ajuntament. En aquest sentit, els noms que han circulat en les darreres setmanes són els de Fernando Grande-Marlaska (ministre d'Interior), Pilar Llop (ministra de Justícia), Reyes Maroto (ministra d'Indústria), Félix Bolaños (ministre de la Presidència, que es va autodescartar) i Margarita Robles (ministra de Defensa). De tots ells, Maroto i Marlaska serien els que tenen més opcions. Anteriorment, també havia emergit el nom de Luis García Montero i fins i tot els de José Luis Rodríguez Zapatero o Rafael Simancas.