Els fracassos del PSOE a Madrid en els últims anys, especialment en les darreres eleccions autonòmiques que Isabel Díaz Ayuso va convocar per desempallegar-se de Ciutadans i poder governar en solitari, han estat un dels maldecaps més grans pel partit, que vol revertir aquesta situació, presentant una de les cares més visibles del govern de Pedro Sánchez a les municipals del maig de 2023. En les eleccions del 4-M, Más Madrid va superar els socialistes encapçalats per Ángel Gabilondo, que ara és Defensor del Poble, i ja ni tan sols són el principal partit de l'oposició a la comunitat ni a l'Ajuntament, on també Más Madrid va ser la formació més votada. Davant aquesta situació, i amb les enquestes a favor tant d'Isabel Díaz Ayuso com de l'alcalde José Luis Martínez Almeida, Pedro Sánchez vol intentar disputar a aquest últim el lloc de regidor i contempla fer-ho presentant a la seva mà dreta al govern espanyol, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, tal com informa El Confidencial. 

De moment, ell ho nega rotundament, però ja són moltes les veus que confirmen aquesta notícia i que demostra la intenció de Sánchez de fer una nova remodelació de l'Executiu, la segona gran purga després de la de l'estiu del 2021 en què les principals víctimes van ser Carmen Calvo i José Luis Ábalos, per enviar ministres a les eleccions municipals. Una de les altres apostes segures és la de la titular de Santiat, Carolina Darias, que marxaria a la seva ciutat natal, Las Palmas, per presentar-se a l'alcaldia d'una de les grans ciutats de les Canàries, que ara assumeix el PP. L'anterior experiment amb un dels ministres de Sanitat durant la pandèmia, la candidatura de Salvador Illa a la Generalitat, sempre s'ha vist com un encert i ara volen repetir la fórmula. Precisament, Illa negava només un dia abans de fer oficial la seva candidatura que es presentaria a les eleccions del 14-F, quelcom que ara podria tornar a passar amb Bolaños, que assegura que està centrat en la seva feina. 

Margarita Robles i García Montero, descartats 

Abans que el nom de Félix Bolaños sonés amb força, ja s'havia planetjat una altra ministra socialista com a candidata a l'alcaldia: Margarita Robles. Ara, aquesta possibilitat ja ha quedat gairebé descartada, com la del escriptor José Luis García Montero, molt popular i conegut a la ciutat. García Montero és el vidu d'Almudena Grandes, que va morir el passat 2021 i l'Ajuntament de Madrid es va negar a fer-li cap homenatge en el seu moment, quelcom que es va entendre com un rebuig a la seva obra reconeguda arreu del món. En la reunió amb l'alcalde fals de Kíiv, que es va fer viral, Almeida va reconèixer sense pudor no haver llegit mai cap llibre d'aquesta escriptora, fet que encara va indignar més els seus seguidors i a molts madrilenys. 

Bolaños, que acaba de viure un dels seus grans triomfs de la legislatura amb l'aprovació de la llei de memòria democràtica que ha entrat en vigor aquest divendres, té molta relació amb les bases del partit a Madrid, tot i que ell és manxec. La intenció del PSOE és presentar un candidat conegut i amb recorregut, però que no sigui el que es coneix com a paracaigudista, és a dir, que aterri al lloc només per intentar aconseguir uns pocs vots sense tenir cap vincle amb la ciutat, com va passar a Andalusia amb Vox i Macarena Olona. Amb tot, Almeida segueix molt al capdavant de les enquestes i tot i que Sánchez té com a grans objectius de les municipals que el PSOE arribi a les alcaldies de Barcelona, amb Jaume Collboni, i Madrid, un objectiu més realista seria tornar a ser el principal partit de l'oposició en lloc del Más Madrid capitanejat per Rita Maestre al Ajuntament.