Si hi ha un guanyador entre els perdedors, aquest ha estat Más Madrid que es converteix en la segona força a l'Assemblea de Madrid. Els de Mónica García surten reforçats dels comicis madrilenys, per més que l'esforç és absolutament inútil. L'esquerra no suma i l'únic govern possible per Madrid és el de PP i Vox. El partit d'ultradreta ha pujat en menys d'un punt percentual respecte el 2019, però s'ha convertit en la clau perquè Isabel Díaz Ayuso pugui repetir com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

"Hem fet tot el que estava a les nostres mans, però no ha estat suficient", ha dit Mónica García a l'hora de valorar els resultats. La candidata de Más Madrid ha procurat fer una lectura no derrotista del que suposen aquests resultats per l'esquerra madrilenya. La candidata ha fet una lectura en clau de partit, recordant en primer lloc totes les víctimes de la Covid-19, i remarcant que aquestes eleccions només són el "compte enrere" pels comicis al parlament autonòmic que se celebraran d'aquí a dos anys. "Que no desesperin els madrilenys", ha declarat García. Així mateix, ha anunciat que ja ha felicitat a la guanyadora, Isabel Díaz Ayuso.

 

L'esquerra no suma

El partit impulsat per Íñigo Errejón ha consolidat el seu espai a l'esquerra del PSOE d'Ángel Gabilondo, que queda en tercer lloc després d'obtenir els pitjors resultats de la seva història. En només dos anys, Más Madrid ha aconseguit superar en vots el partit amb més tradició a la Comunitat de Madrid. Amb tot, ambdos han aconseguit els mateixos escons, 24. Un resultat molt positiu per Más Madrid, en sumen 4, però que demostra el naufragi dels socialistes, que en perden 13 respecte a les últimes autonòmiques.

Si el 2019 Más Madrid obtenia el 475.672 vots, el 14,69% dels escrutats, ara la xifra creix fins als 605.403. Un increment que es tradueix en un augment percentual de 16,96% punts,129.731 vots més que el 2019. D'aquesta manera superen els socialistes en 2.801 vots. Per la seva banda, els socialistes perden 281.616 vots.

Podemos relegat a l'últim lloc

Amb una participació record del 76%, l'èxit de Más Madrid obliga també a Podemos a replantejar el seu paper a la comunitat. La proposta liderada per l'expresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha aconseguit créixer en diputats i vots, però s'ha de conformar en ser l'última força del parlament autonòmic.Malgrat felicitar Más Madrid pels seus resultats, el líder de Podem ha lamentat la incapacitat de l'esquerra per sumar i construir una alternativa de govern a Ayuso. Aquests resultats han provocat la seva decisió d'abandonar la política.

 

 

 

Imatge principal, Mónica García y Íñigo Errejón valoren davant la premsa el resultat de les eleccions autonòmiques / EFE