El portaveu adjunt de Vox al Parlament, Antonio Gallego, ha amenaçat de portar directament els pressupostos Tribunal Constitucional si hi troba indicis d'inconstitucionalitat, ignorant la proposta de Ciutadans d'enviar-los al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). En roda de premsa des del Parlament, Gallego ha explicat que no tenen "confiança suficient" en l'òrgan consultiu i ha recordat que ha avalat recentment el fons per a les fiances dels ex-alts càrrecs per l'acció exterior. Així doncs ara està en mans del PPC si els pressupostos acaben al CGE. Ciutadans ja ha anunciat que té la intenció de portar-los, però la formació taronja no té prou diputats per ella sola per fer-ho.

En la mateixa roda de premsa, Gallego ha confirmat que el seu grup presentarà esmena a la totalitat dels comptes del 2022. Segons ha justificat el portaveu de la formació ultra, han pres aquesta decisió perquè els comptes segueixen "apostant per enfrontar homes i dones", destacant que la nova conselleria d'Igualtat i Feminismes és la que més creix.  En resum, ha considerat que els comptes "reforcen el projecte separatista, feminista i l'ecologia histèrica" del Govern.

 

Masses "xiringuitos" 


Segons Gallego, els comptes parteixen d'unes previsions econòmiques "falses" que "pequen d'optimisme" i ha afegit que la Unió Europea els hi ha donat la raó en rebaixar la perspectiva de creixement de l'economia espanyola. També ha lamentat que els pressupostos "consolidin l'infern fiscal". A més, ha assenyalat que Catalunya és la comunitat autònoma amb "més xiringuitos" d'Espanya. Després que el Consell Executiu aprovés els pressupostos, la formació ja va reaccionar en la mateixa línia. Dimarts, Gallego va qualificar de "prescindibles" les despeses dels "xiringuitos" del procés i el finançament de les conselleries d'Igualtat i Exteriors i dels mitjans públics. "S'hauria d'haver apostat més per la indústria, l'empresa, la ciència i l'ocupació", ha dit.

Per la seva part, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ja ha reivindicat  els comptes "més feministes" que ha tingut mai el Govern, remarcant que disposen també d'un "elevat contingut social". La titular del departament ha subratllat que no es tracta de reconstruir l'statu quo previ a la covid, sinó d'iniciar "una transformació" que posi fi a una pandèmia "endèmica". El projecte de l'executiu contempla 92 milions d'euros per la nova conselleria, una xifra que, tal com ha recordat Verge i denuncia Vox, permet "doblar" els recursos que fins ara havien tingut aquestes polítiques.

Pendents del Consell 

Tot i que VOX ja ho ha descartat, Ciutadans insisteix en la seva voluntat de portar els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries. Dimecres, la Mesa va rebutjar la seva petició de reconsideració, en un últim intent desesperat per frenar-los en considerar que  la despesa en acció exterior prevista al projecte "no s'adequa" a la Constitució. Ara, però, els tan sols 6 diputats que té Cs no poden demanar el dictamen a l'òrgan consultiu i necessiten el suport de Vox, amb el qual ja no compten, o del PPC. 

Els partits tenen fins al dilluns 22 de novembre per presentar esmenes a la totalitat, amb la gran incògnita sobre la decisió de la CUP, dia en què se celebrarà el debat general dels pressupostos. L'escenari més optimista pel Govern és aprovar-los el 23 de desembre, just abans de Nadal. Però si finalment Ciutadans té el suport necessari per portar-los al CGC, s'haurà d'esperar el seu dictamen i no es podrien votar fins al gener del 2022. 

A la imatge principal, el portaveu Antonio Gallego en roda de premsa al Parlament / ACN