El Consell de Garanties Estatutàries ha mantingut suspès durant hores el ple del Parlament aquest tarda, a l'espera de l'informe sobre el decret de creació del Fons Complementari de Riscos amb que el Govern ha avalat les fiances d'alguns dels 34 exalts càrrecs encausats davant del Tribunal de Comptes. La votació del decret llei estava prevista per avui però l'informe no ha arribat fins a les sis de la tarda i el ple s'ha hagut de suspendre al migdia. Finalment el Consell ha avalat per unanimitat el decret tot i assenyalar algunes "recomanacions".

El Consell tanca l'informe, de 74 pàgines, amb sis conclusions totes aprovades per unanimitat. A la primera subratlla que el decret no vulnera l’Estatut en relació a la necessitat de l’aprovació “extraordinària i urgent”, com va qüestionar el PSC. Tres de les conclusions descarten cap vulneració de la Constitució de les que s'havia plantejat. 

A més, el Consell de Garanties Estatutàries considera que la Generalitat està “habilitada per crear un instrument de protecció dels seus servidors públics”, com és el cas d’aquest Fons.

En el darrer punt, l’informe recomana en referència als articles 4 i 5 millorar la “qualitat normativa” del decret i “esvair de manera expressa determinats dubtes que suscita el redactat actual. Aquests articles es refereixen a les condicions per sol·licitar la cobertura del Fons i l'obligació de retornar els diners en cas que hi hagi una sentència condemnatòria. El mateix planteja en relació a la disposició transitòria, on hi apareix la referència a l'ICF, on demana aclariments de caràcter tècnic.

 

Tot i que l'informe no és vinculant, la votació del decret llei elaborat per la conselleria d'Economia no es pot dur a terme fins que el Consell dona a conèixer la seva decisió, atès que els grups de PSC, PP i Ciutadans l'havien sol·licitat l'examen.

Hora i mitja per al ple

A partir del moment en què la resolució ha arribat al Parlament s'ha fet arribar als grups perquè l'estudiessin. La Mesa ja havia fixat un termini d'una hora i mitja per convocar el ple en què s'haurà de ratificar el decret llei.

La decisió del Consell de Garanties Estatutàries arriba just en el moment en què el Tribunal de Comptes ha demanat a l'Advocacia de l'Estat un informe sobre diferents qüestions relacionades amb el principi d'indemnitat en què se sustenta el decret emparant-se en la jurisprudència del Tribunal Suprem.

Tribunal de Comptes

El Tribunal de Comptes ha demanat aquest informe a l'advocat de l'Estat després que 29 dels 34 exalts càrrecs encausats han cobert les seves fiances amb els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) a través del Fons Complementari creat pel Govern.

Tot i que la voluntat inicial de l'executiu era que fos alguna gran entitat financera qui cobrís els avals del Fons, la impossibilitat de tancar cap acord en aquest sentit, va obligar el Govern a recórrer a l'ICF, la qual cosa va provocar el trencament del consell de govern d'aquest òrgan. 

D'altra, la Fiscalia va acceptar ahir obrir un procediment, a petició de Cs, contra els membres del consell de govern de l'ICF per la decisió d'avalar les fiances amb el Fons Complementari de Riscos.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant el ple del Parlament d'aquest matí / Sergi Alcàzar