Vox i Ciutadans han coincidit en denunciar un increment dels "xiringuitos" per al procés independentista en els pressupostos que el Govern ha presentat aquest dimarts. Per la seva banda, el PP ja ha anunciat que presentarà una esmena a la totalitat als comptes. Els tres grups, que sumen un total de 20 diputats, s'han mostrat molt crítics amb els comptes i han alertat que estudiaran si, a més, els acaben portant al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

El diputat de Vox Antonio Gallego ha afirmat que és "difícil confiar en un Govern que segueix fent del procés el seu principal cavall de batalla" i ha lamentat que els comptes depenguin de la CUP, un partit que ha titllat d'"antisistema" i d'estar fora de qualsevol "lògica de mercat".

Gallego també ha criticat que els pressupostos que ha presentat el conseller Giró estan basats en "perspectives macroeconòmiques erràtiques" i que són molt optimistes pel que fa al creixement econòmic de Catalunya. 

En aquest sentit, Gallego ha qualificat de "prescindibles" les despeses dels "xiringuitos" del procés i el finançament de les conselleries d'Igualtat i Exteriors i dels mitjans públics. "S'hauria d'haver apostat més per la indústria, l'empresa, la ciència i l'ocupació", ha dit.

Cs coincideix

Força similar ha estat el posicionament del portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, que ha lamentat el finançament que, al seu parer, va destinat al procés i que els comptes depenguin dels anticapitalistes."Sempre és mala notícia que els pressupostos estiguin en mans d'un partit antisistema i anticapitalista i en contra del progrés social i el desenvolupament econòmic", ha lamentat.

nacho martin blanco ciutadans parlament - acn

El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco / Foto: ACN

I igual que la diputada del PP Eva Parera, Martín Blanco ha retret al PSC el seu oferiment constant i reiterat al Govern per aprovar els pressupostos i ha afirmat que li sembla "preocupant".

Esmena a la totalitat del PP

Més dura ha estat Parera, que ha acusat els socialistes de "frau" al seu electorat. La popular, que ja ha anunciat l'esmena a la totalitat, ha negat que els pressupostos tinguin despesa rècord com s'ha anunciat perquè, segons ha dit, amb la "liquidació del setembre" dels comptes actuals ja hi havia un increment de 39.000 milions d'euros.

eva parera pp parlament - acn

La diputada del PP Eva Parera / Foto: ACN

Parera també ha volgut emfatitzar que els recursos dels que depenen els comptes venen d'Europa i Espanya, "dos llocs d'on l'independentisme ens vol treure". "Avui me n'alegro que no siguem un Estat independent", ha etzibat. Igual que Vox i Cs, també ha criticat el finançament de TV3 i ha fet una crida a potenciar les pimes i els autònoms.

 

Imatge principal: el diputat de Vox Antonio Gallego / Foto: ACN