Poc després que el Govern hagi fet arribar una nova proposta a la CUP per intentar aconseguir que avali els pressupostos per al 2022, on s'inclouen compromisos com no formalitzar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern sense l'acord del territori, els anticapitalistes han difós el document sobre el qual debatran les bases en les assemblees territorials que se celebraran aquest cap de setmana per decidir si bloquegen o no els comptes

En el document, elaborat pel secretariat nacional, la CUP ressalta que el treball de la comissió negociadora ha estat situar un marc que fes possible la tramitació dels pressupostos abans que fossin admesos a tràmit per part de la Mesa del Parlament, però apunten que els seus esforços en aquest sentit "no han obtingut la resposta desitjada". És una de les qüestions que han criticat amb força aquests dies els diputats anticapitalistes, que el Govern hagi actuat "tard i malament" fent arribar una proposta de pressupostos sense previs acords.

La resposta desitjada que apunten que volien els anticapitalistes i que situen en el document és que "els pressupostos caminessin en la direcció de generar un marc polític de transformació social i ruptura democràtica amb l'Estat", i en aquest sentit consideren que els comptes que ha presentat el Govern, no són els pressupostos que faria la CUP "ni els pressupostos que necessiten les classes populars del país". 

També critiquen en el document les propostes 'in extremis' del Govern per aconseguir el seu suport, que consideren que han estat "a darrera hora i a corre-cuita". Per tot això apunten que la pregunta que cal fer-se és sobre quina posició ha d'adoptar la candidatura per contribuir a impedir la consolidació del marc d'estancament i gestió autonòmica imperant: "És a dir, des de quina posició podem contribuir amb millors condicions a avançar cap a la ruptura i el canvi social i polític?". 

En el document, el secretariat nacional també fa una anàlisi dels pressupostos, on apunta que el projecte d'aquest 2022 preveu 38.139 milions d'euros, quan el de 2020 era de 32.521, ja que el de 2021 era prorrogat. Així, detallen que l'Executiu els ha informat que no hi ha hagut una repriorització de les despeses existents en les conselleries i que s'ha optat per mantenir els programes pressupostaris vigents: "Les propostes noves que fa el Govern són en base a aquests 5.229 milions de més. Al pressupost tampoc hi consta cap partida de nous ingressos en base a una proposta de fiscalitat per redistribuir la riquesa, malgrat els hi hem fet arribar una proposta en aquest sentit", lamenten des de la CUP. 

Victòries en la negociació

Ara bé, apunten també acords aconseguits amb el Govern en els últims dies: "Tenim el compromís del Govern que tant la partida que fa referència al Hard Rock com la que fa referència als treballs per la candidatura dels JJOO seran retirats del document de pressupostos". 

També traslladen a la militància les qüestions que els negociadors de la CUP han posat damunt la taula al Govern aquestes setmanes i la seva materialització, com la dotació de 1.000 milions d'euros per habitage i que finalment el Govern n'ha pressupostat 750. Alhora, assenyalen el reclam de la plena internalització del 061 i que han aconseguit que s'hagi inclós en la llei d'acompanyament aquest inici del procés d'internalització.

Així mateix, assenyalen com han aconseguit un compromís públic per desenvolupar l'energètica pública, però apunten com a escull que no han aconseguit aturar els "macroprojectes" com l'ampliació del Prat, el BCN World o el finançament de la Fórmula 1: "Respecte els macroprojectes s'ha insistit al Govern que es facin enrere d'una manera explícita, clara i pública sense resultat".

Amb tot, el document enviat a les bases tanca amb un annex on s'inclou un resum de l'acord investidura i el grau de compliment de temes com la renda bàsica universal, el rescat social, el front antiracista o la reindustrialització, a banda de temes relacionats amb la Conselleria d'Interior.

 

 

A partir d'aquest document doncs les bases anticapitalistes debatran aquests dies que venen fins que arribi el moment de la votació, que durarà tot el dilluns. En total es produiran tres votacions: la primera serà sobre si presenten una esmena a la totalitat als pressupostos i no possibiliten la seva tramitació o si s'abstenen, i la segona, en cas que votin per presentar esmena a la totalitat, si prefereixen continuar negociant o si "s'acaba la negociació". La tercera votació preguntarà a la militància si, en cas d'abstenir-se i no presentar esmena a la totalitat, consideren que l'acord amb el Govern és "insuficient per a l'aprovació definitiva" o si ja estan satisfets amb l'actual acord.

A la imatge principal, les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Basha Change / Europa Press