Intent desesperat de Ciutadans per paralitzar els pressupostos que el Govern de la Generalitat va presentar ahir al Parlament. Just abans que comencessin les comissions per iniciar la tramitació dels comptes, el grup taronja ha anunciat que presentava una reconsideració de l’admissió a tràmit del projecte de llei dels pressupostos.

Això ha obligat a aturar les comissions i que primer la Mesa i després la Junta de Portaveus es reunissin. Aquesta és la primera vegada que es presenta una petició de reconsideració a l’admissió a tràmit d’una llei de pressupostos.

 

Les denúncies de Cs

Els motius que ha donat Cs per presentar aquesta reconsideració de l’admissió a tràmit dels comptes ha estat el pla exterior que contenen. “L’acció exterior de les comunitats autònomes no envaeix la competència estatal en matèries de relacions internacionals sempre que es compleixin dos requisits: un dels quals és que l’exercici amb projecció exterior d’aquestes atribucions respecti la competència estatal de relacions internacionals, de manera que no presenti la comunitat autònoma com un subjecte de dret internacional ni comprometi la unitat i coherència de la política exterior articulada pel govern d’Espanya”, afirma l’escrit presentat davant la Mesa.

 

En aquest sentit, Cs ha denunciat que el pla de pressupostos presentat ahir no compleix amb aquests requisits i ha recordat que el Constitucional ja va tombar l’octubre del 2020 part del pla exterior de la Generalitat.

Cs posa d’exemple fragments dels pressupostos com la “reivindicació de Catalunya com un actor solidari i compromès davant conflictes i injustícies arreu del món” o “tenint present les aspiracions del poble català a assolir un Estat propi”. “Cap d’aquestes previsions s’atén a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya ni a la llei 16/2014 d’Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea”.

"Obertament inconstitucionals"

De fet, Cs ha anat més enllà i ha acusat el Govern de presentar uns pressupostos “obertament inconstitucionals i contraris a sentències del Tribunal Constitucional notificades al Parlament de Catalunya, donat que la política exterior és un àmbit reservat a l’Administració General de l’Estat”.

Per últim, el partit taronja ha retret a l’executiu que “la pressa entre la presentació i les convocatòries per presentar aquests pressupostos busca clarament entorpir els drets dels grups de l’oposició, eludir el degut control democràtic i degradar el debat parlamentari”.

La Mesa la tomba per unanimitat

Dues hores després, la Mesa ha tombat per unanimitat la petició de reconsideració de Cs d’admissió a tràmit dels pressupostos. És a dir, els dos membres del PSC també han rebutjat la petició del partit tarona. No hi veuen inconstitucionalitat, han argumentat fonts parlamentàries.

 

Imatge principal: el líder de Cs, Carlos Carrizosa, en un ple al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar