Dur cop de la Comissió Europea al govern espanyol amb la seva revisió a la baixa del creixement del PIB espanyol per a aquest any i el següent. Segons les noves previsions, l'economia espanyola creixerà un 4,6% el 2021, fet que suposa una important retallada d'1,6 punts percentuals en comparació amb l'estimació que va fer al juliol, quan aquesta era del 6,2%. D'altra banda, l'augment del nivell de preus al tancament d'aquest any se situarà en un 2,8%.

La nova actualització de les previsions econòmiques de l'executiu comunitari apunten també a una expansió del PIB d'Espanya del 5,5% el 2022, per després reduir el seu creixement fins al 4,4% un any després. Amb els càlculs de Brussel·les, Espanya serà l'última de les quatre grans economies de l'euro en recuperar el nivell de PIB anterior a la crisi: no ho farà fins al primer trimestre de 2023, mentre que Alemanya, França i Itàlia ho aconseguiran abans que acabi el 2022.

Aquestes dades contrasten amb l'optimisme del govern espanyol, que en el seu últim quadre macroeconòmic preveu una pujada del PIB del 6,5% aquest any i una expansió que assoleixi el 7% un any després. De fet, el governador del Banc d'Espanya, Fernando Hernández de Cos, va advertir fa un mes en una compareixença en el Congrés que l'economia espanyola no creixeria tant com havia previst el govern central. En aquest sentit, va anunciar una "revisió significativa a la baixa" de les previsions per a aquell any, tal com avui ha fet la Comissió Europea.

Creixement de preus

Les previsions s'emmarquen en un escenari de creixement dels preus, que se situarà en un 2,8% aquest any pel repunt del gas i l'electricitat. Els preus de l'energia, argumenta Brussel·les, seguiran en "nivells rècord" fins al segon trimestre de 2022 i a aquests suma la pressió a l'alça que exercirà l'actualització de les pensions amb l'IPC.

Tanmateix, els serveis econòmics de l'executiu comunitari consideren que la lentitud en la recuperació de l'ocupació "hauria d'ajudar a contenir els salaris" i limitar una espiral de preus a l'alça. Per això, preveu un camí descendent de la inflació a partir d'aquest any, fins al 2,1% el 2022 i el 0,7% 2023.

Fort consum privat

La Comissió Europea destaca que el sector serveis està "finalment" donant suport a la recuperació espanyola i subratlla que el consum privat continuarà sent "fort" gràcies a l'"impuls" de l'estalvi acumulat durant la pandèmia i a la creació d'ocupació. Tanmateix, encara que la incertesa "s'ha reduït significativament gràcies al control de la situació sanitària a Espanya", l'executiu comunitari adverteix de l'existència de "diversos riscos" de cara al futur.

Entre ells esmenta la "persistència o ressorgiment" de la malaltia en altres països, que pot afectar el creixement econòmic a través d'un menor turisme cap a l'Estat. Però també destaca que els "colls d'ampolla" pel costat de l'oferta, així com els preus de l'energia i el transport, poden "retardar" la recuperació a curt termini.

En el costat positiu, la Comissió subratlla que el pla de recuperació "guanyarà tracció" durant els mesos vinents, elevant les inversions tant públiques com privades. No obstant això, avisa que els "desajustos" al mercat laboral poden tenir un efecte negatiu sobre les inversions previstes per a les transicions ecològica i digital.

A la imatge principal, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb l'euro comissari d'Economia, Paolo Gentiloni / ACN