Pal·liar els problemes econòmics. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou decret anticrisi que inclou ajudes directes i reducció dels abonaments de transport. Després d'un Consell de Ministres extraordinari, Sánchez ha presentat els punts clau del nou paquet de mesures per frenar la crisi de la inflació de preus. Així doncs, allargarà el primer decret aprovat el març i que destacava per mesures com la rebaixa de 20 cèntims per litre de combustible. És a dir, el paquet anticrisi durarà ara fins al 31 de desembre (com a mínim).

Però més enllà d'aquestes mesures antigues, el president espanyol n'ha presentat de noves. Una d'elles és una ajuda directa de 200 euros per a autònoms i treballadors amb baixos ingressos, que s'obrirà al juliol. Igualment, encara no ha especificat els requisits: què considerem per "baixos ingressos"? Cal destacar que la vicepresidenta Yolanda Díaz ja havia anunciat una ajuda similar: un xec de 300 euros per a les persones més afectades per la inflació.

 

Mesures elèctriques

Així mateix, Sánchez també ha confirmat una reducció dels abonaments de transport públic. Com ja s'havia anunciat, la rebaixa serà del 50% per als abonaments de serveis estatals (com Renfe) i del 30% per als serveis autonòmics i locals (com TMB, a Barcelona). El descompte s'aplicarà a partir de l'1 de setembre i serà finançat "íntegrament" pel govern espanyol i complementat per les comunitats autònomes. És a dir, l'Estat finançarà la reducció del 30% tant dels serveis autonòmics com locals i les autonomies podran ampliar la rebaixa fins al 50%.

Tot i que ja havia estat avançat aquesta setmana, el decret anticrisi inclourà una nova rebaixa de l'IVA de la llum: del 10 al 5%. És la segona reducció d'aquest impost, que amb l'escalada dels preus de l'energia que va començar l'estiu passat ja va passar del 21 al 10%. A més, es manté la retallada en altres impostos: per exemple, el de l'electricitat seguirà en el 0,5%. "Rebaixem un 80% dels impostos vinculats amb la factura de la llum", ha remarcat el president espanyol. A més, ha valorat positivament l'anomenada excepció ibèrica mitjançant la qual Espanya i Portugal poden limitar el preu del gas per tal d'abaratir la factura de l'electricitat. En aquesta línia, Sánchez ha confirmat que l'any vinent hi haurà un nou impost per als beneficis extraordinaris de les empreses energètiques (com ja havia avançat el mateix govern espanyol). Això no obstant, no ha estat capaç d'explicar com serà el nou tribut. És possible que sigui com a Itàlia, on es va començar amb un 10% i ja ha pujat fins al 25%. Sigui com sigui, caldrà esperar noves notícies sobre la futura taxa a les companyies elèctriques.

9.000 milions d'euros

Per acabar amb les principals novetats del decret anticrisi cal parlar de l'augment en un 15% de les pensions no contributives, de viduïtat, orfandat o invalidesa. Es tracta d'una mesura que ja havia estat pactada anteriorment amb EH Bildu i mitjançant la qual els pensionistes veuran incrementada la seva prestació entre seixanta i cent euros cada mes.

Sánchez ha calculat que amb el decret es podrà contenir en un 3,5% l'alça dels preus. Si l'IPC al maig va ser d'un 8,7%, el paquet anticrisi evitarà que l'indicador arribi en un futur fins a un 14 o 15%. A més, ha xifrat que el govern espanyol invertirà al voltant de 9.000 milions d'euros en tirar endavant el decret: 5.500 milions d'euros en despesa i 3.500 milions d'euros en reducció d'impostos. Llavors, l'Estat haurà invertit a prop de 15.000 milions d'euros fins al final del 2022.