Ara sí. Brussel·les ha donat el "sí" definitiu  a què Espanya i Portugal limitin el preu del gas, segons ha anunciat el mateix executiu comunitari en un comunicat. Així doncs, la Comissió Europea ha aprovat formalment l'anomenada "excepció ibèrica". Es tracta d'una mesura que permetrà a ambdós països limitar el preu del gas en el mercat majorista de l'electricitat durant un període de dotze mesos i reduir la factura de la llum a les llars i empreses, en mig del context de crisi energètica accentuada per la invasió russa d'Ucraïna. Segons la vicepresidenta executiva de la CE, Margrethe Vestager, la iniciativa alleugerirà la càrrega financera de les famílies i "preservarà la integritat del mercat únic".

L'executiu comunitari xifra el cost total de l'excepció ibèrica en un total de 8.400 milions d'euros, dels quals 6.300 milions correspondran a l'estat espanyol i 2.100 milions correspondran a Portugal. És un pla d'ajudes per reduir les despeses dels subministraments de les centrals elèctriques alimentades amb combustibles fòssils i, per tant, rebaixar els costos de producció així com el preu del mercat majorista de l'electricitat en benefici dels consumidors. Brussel·les ha donat llum verda a la mesura, que es podrà aplicar fins al 31 de maig del 2023, perquè considera que l'economia espanyola i la portuguesa experimenten "serioses pertorbacions". El vistiplau és ara definitiu, ja que fa un mes ja es va aprovar de manera "preliminar".

Subvencions directes a les elèctriques

"La mesura temporal que aprovem avui permetrà a Espanya i Portugal abaixar els preus de l'electricitat per als consumidors que s'han vist molt afectats per la pujada de preus de l'electricitat per mor de la invasió russa d'Ucraïna", ha indicat Vestager. Les ajudes s'executaran en forma de subvencions directes a les elèctriques i es destinaran a finançar els costos dels combustibles de les centrals (les de cicle combinat o les de cogeneració).

El pagament diari es calcularà tenint en compte la diferència entre el preu del gas natural en els mercats i el límit fixat per al gas per a la producció d'electricitat. És a dir, 48,8 euros per megawatt hora en els dotze mesos que podrà mantenir-se en vigor la mesura. Concretament, l'acord assolit amb la CE fixa el preu del gas al voltant de 50 euros/MWh, començant per 40 euros els sis primers mesos per anar posteriorment pujant fins als 48,8 euros de mitjana. Una xifra que contrasta amb l'actual preu de referència en el mercat de més de 100 euros/MWh. Durant el primer semestre d'aplicació de la mesura, el preu serà de 40 euros/MWh per després incrementar 5 euros al mes fins als 70 euros/MWh quan s'hagin complit els dotze mesos.