Hi ha hagut entesa. El govern espanyol i EH Bildu han arribat a un pacte per pujar un 15% les pensions no contributives, de viduïtat, orfandat o invalidesa. D'aquesta manera, els bascos es comprometen a facilitar que el projecte de llei de promoció de plans de pensions salvi el tràmit en comissió per passar la setmana vinent a ser debatuda en el ple del Congrés dels Diputats. Previsiblement, el projecte de llei s'aprovarà aquest dijous a la tarda a la comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions amb els suports del PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans, PNB i el grup mixt. ERC i el PP s'hi han posicionat en contra. Els bascos, per la seva banda, s'abstindran.

L'acord contempla que la pujada del 15% s'inclogui en el pròxim decret anticrisi. Aquest decret llei és per prorrogar les mesures de resposta econòmica a la crisi provocada per la guerra a Ucraïna fins al 31 de desembre del 2022, quan seran els pressupostos generals de l'Estat del 2023 els que hauran de determinar la revalorització de les pensions. Recordem que aquest "escut social" també contempla, per exemple, la rebaixa de 20 cèntims als carburants.

Seguretat Social i fons de pensions

Amb l'increment que han pactat el govern espanyol i EH Bildu, els pensionistes veuran incrementada la seva prestació entre 60 i 100 euros cada mes. Així ho ha calculat el diputat basc Iñaki Ruiz de Pinedo, que també ha apuntat que la mesura protegirà "els sectors més vulnerables". Aquesta proposta era una de les reivindicacions que la formació basca havia fet arribar a l'executiu estatal en la negociació per ampliar l'abast de l'esmentat decret anticrisi.

Així mateix, EH Bildu assegura que "ni un sol euro de la Seguretat Social serà destinat al fons de pensions, evitant així la descapitalització de la Seguretat Social i blindant les pensions públiques i la seva sostenibilitat". D'aquesta forma, celebra haver "aconseguit desbaratar la intenció de les dretes de fer servir aquesta llei per introduir i estendre els fons de pensions privats mitjançant beneficis per qui se'ls pugui pagar". Una cosa que s'entén com un "que se salvi qui pugui que venia a debilitar el sistema públic de pensions". "Sabem que no és suficient, però estem segurs que aquesta mesura suposarà un alleugeriment per a milers i milers de pensionistes i una passa més en el camí cap a la dignitat que mereixen", ha dit Ruiz de Pinedo, assumint que "aquest assoliment no hagués estat possible sense l'empenta del moviment de pensionistes".

Promoció de plans de pensions

El diputat basc s'ha referit així al projecte de llei de promoció de plans de pensions que s'aprova aquest dijous a la comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El Partit Popular hi votarà en contra, perquè la seva "línia vermella" és que es permeti un període transitori de cinc anys per poder transitar dels plans individuals als col·lectius. "El govern espanyol ho ha fet fatal en la tramitació (...), li queda una setmana (...), pot arreglar-ho", ha subratllat el diputat Tomàs Cabezón. EH Bildu s'hi abstindrà.

Des de Ciutadans, la diputada María Muñoz ha destacat que s'han incorporat les esmenes del seu grup que en principi van ser vetades i que suposen millores fiscals i de governança, com el límit a la capacitat del govern espanyol d'impedir determinades inversions amb els fons. Així doncs, s'equiparen les aportacions d'autònoms i assalariats en 8.500 euros anuals, s'augmenta a 4.000 euros la deducció fiscal en IRPF per a autònoms i permet la deducció en l'impost de societats de la quota íntegra en un 10% per a salaris bruts inferiors a 27.000 euros. El PDeCAT també ha valorat l'esmena sobre l'impost de societats, mentre que ERC ha criticat tant les formes com els fons del projecte al qual s'oposa.