La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat que hi haurà un nou impost a les companyies elèctriques, però no ha concretat com ni quan s'aplicarà. "La decisió està presa i comunicada", ha dit Rodríguez aquest dimecres en una entrevista a La Sexta. La portaveu de l'executiu espanyol ha defensat que "aniria bé que les empreses energètiques fessin l'esforç de contribuir amb el seu país". "No hi ha ciutadà que en aquest moment entengui aquests desorbitats beneficis", ha insistit Rodríguez, que ha dit que l'impost es crearà "de la millor manera possible en el menor temps". La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha afirmat en una intervenció al curs de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) que "la visió del govern és única i està clara" sobre aquesta qüestió. "Hem de gravar els beneficis extraordinaris de les companyies energètiques" i s'està treballant per determinar "quin és l'instrument legal més adequat per assolir l'objectiu".

Bonificació dels combustibles

D'altra banda, Rodríguez ha confirmat que el decret de mesures anticrisi que es prorrogarà dissabte en el Consell de Ministres extraordinari allargarà la bonificació de 20 cèntims al combustible i que es continuarà aplicant a tots els usuaris. Unides Podem reclama que es faci una diferenciació segons el nivell de renda.

Consell de Ministres extraordinari

El govern espanyol celebrarà una reunió extraordinària del Consell de Ministres dissabte 25 de juny al matí per aprovar la pròrroga del decret amb mesures per pal·liar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. El decret anticrisi, que decau el dijous 30 de juny inclou la bonificació de 20 cèntims del combustible i n'inclourà de noves, com l'increment del 15% de les pensions no contributives. Unides Podem també reclama incloure-hi altres mesures com un xec de 300 euros per a famílies vulnerables i apujar un 10% l'impost de societats a les elèctriques així com una rebaixa de l'abonament de transport públic. La formació lila també vol graduar la bonificació a la benzina en funció de la renda dels usuaris.

Rebaixa de l'IVA de la llum

Precisament aquest dimecres, en resposta a una pregunta de Gabriel Rufián al Congrés, el president del govern espanyol ha anunciat que el decret anticrisi que el Consell de Ministres prorrogarà dissabte inclourà una rebaixa de l'IVA de la llum del 10 al 5%. "Protegirem les famílies del nostre país", ha dit Sánchez que ha demanat a la resta de partits que "en lloc de queixar-se, donin suport al reial decret" quan arribi a la cambra baixa per ser convalidat. Sánchez ha defensat, en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, les mesures que ha posat en marxa l'executiu espanyol "per esmorteir" els efectes de la inflació. Rufián ha avisat Sánchez que l'augment del cost de la vida "pot arrasar" amb el govern espanyol i "qualsevol iniciativa d'esquerres".