Amb comptagotes però ja es van coneixent més detalls del nou decret anticrisi que aprovarà dissabte un Consell de Ministres extraordinari. Aquest serà una pròrroga del que ja es va aprovar el mes d'abril per fer front a la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna, ja que l'actual acabava a finals de juny, i inclourà noves mesures com ara la rebaixa de l'IVA de la llum del 10 al 5% que ha anunciat aquest matí Pedro Sánchez en una sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats. El president del govern espanyol ho ha fet públic en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que precisament exigia a Sánchez que actués contra la inflació i advertint-lo que aquesta pot "arrasar" amb l'actual executiu de coalició. En aquest sentit, Sánchez ha tornat a mirar cap a la guerra d'Ucraïna i ha culpat el conflicte de la pujada dels preus dels últims mesos, insistint que el seu govern ja ha pres mesures per ajudar famílies i empreses i garantint que seguirà actuant en aquest sentit, posant d'exemple la rebaixa de l'IVA sobre el preu de la llum. 

 

Demana el vot d'ERC 

 

En aquest sentit, Sánchez ha demanat a Esquerra Republicana que doni suport al decret, ja que considera que són unes mesures de les quals se'n beneficiaran tots els ciutadans. Ja va intentar comptar amb el seu vot favorable el passat mes d'abril amb la primera votació, però aquesta es va produir en ple escàndol pel CatalanGate i els republicans hi van votar en contra. Amb tot, van aconseguir aprovar-lo per la mínima, gràcies al suport d'EH Bildu. El PP també hi va votar en contra, ja que exigien una rebaixa dels impostos per alleugerir la pressió sobre els espanyols, però Sánchez no va acceptar la proposta. Quan a principis de juny va anunciar que el govern espanyol prorrogaria el decret, va fer una crida, amb un to irònic, a "aquells partits que diuen estimar tant Espanya", que ho demostressin i votessin a favor del seu allargament. Amb tot, des del PP va descartar ràpidament aquesta opció. 

Una altra de les mesures que està sobre la taula en el Consell de Ministres de dissabte és la rebaixa del preu del transport públic, que es podria reduir en fins a un 50%. Aquesta proposta és d'Unidas Podemos, que demanava que la pròrroga del decret inclogués que els abonaments costessin 10 euros, però el ministeri d'Hisenda aposta perquè la rebaixa sigui percentual, tenint en compte que a cada territori el preu actual del bitllet és diferent. Des del govern espanyol creuen que no té sentit intentar reduir el preu de la benzina amb el descompte de 20 cèntims el litre, mentre no promouen l'ús del transport públic.