Una baixada generalitzada de combustible de vint cèntims per litre per a tota la població o un topall al gas, que podria situar-se en 50 euros/MWh. Finalment Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns les mesures amb les quals pensa pal·liar els efectes de la pujada de preus. Demà s'aprovarà a través d'un decret en Consell de Ministres per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra. El govern espanyol no volia revelar el seu contingut fins que no passés el Consell Europeu, on esperaven aconseguir alguna cosa, que finalment ha estat una "excepció ibèrica" per a Espanya i Portugal per a limitar el preu del gas. El ministre Félix Bolaños ja ha contactat amb els grups parlamentaris per a traslladar els detalls de la iniciativa, que esperen que compti amb un ampli consens. Totes aquestes mesures duraran fins al 30 de juny. Menys el topall al gas, que necessita el vistiplau de Brussel·les, la resta entraran en vigor l'1 d'abril.

 

En una conferència titulada Generació d'oportunitats, organitzada per Europa Press i McKinsey&Company, el president del govern espanyol ha anunciat les principals mesures del pla de xoc que s'aprovarà aquest dimarts.  El pla consta de cinc eixos: energia; ajudes a famílies, treballadors i refugiats; suport al teixit empresarial, mesures per al transport i ciberseguretat. D'avui al 30 de juny es preveu una inversió de 6.000 milions d'euros en ajudes directes i rebaixes d'impostos i 10.000 milions en crèdits ICO.

Pel que fa a les famílies i els treballadors, destaca especialment la "bonificació mínima" de 20 cèntims per litre de combustible (no només per als transportistes); 15 cèntims seran assumits per l'Estat i com a mínim 5 per les petrolieres (algunes han anunciat que seran més). Però es contemplen altres mesures, com la recuperació dels ERTO per a evitar acomiadaments, que la revisió dels lloguers no pugui superar el 2%, un augment del 15% de l'import de l'ingrés mínim vital, la pròrroga de les mesures fiscals en la factura de la llum o l'ampliació del bo social elèctric a 660.000 famílies més.

Justament en l'àmbit energètic, la principal mesura, amb caràcter "excepcional" i temporal", serà la fixació d'un "preu de referència" al gas que s'utilitza per a produir energia. Pedro Sánchez no ha posat xifra a aquest límit --que alguns mitjans situen en 50 euros/MWh--, però sí que ha defensat que permetrà "rebaixar significativament" la factura de la llum". Aquesta mateixa setmana Espanya i Portugal presentaran una proposta a la Comissió Europea, que esperen que aprovi "en un molt breu termini de temps". Un cop passi això, l'endemà serà publicada al BOE "amb efectes immediats".

Per donar suport a les empreses, el govern espanyol obrirà una nova línia d'avals per 10.000 milions d'euros i també paquets per a sectors concretes, com ara 362 milions d'euros per al sector de l'agricultura i la ramaderia o 68 milions per a la pesca. Aquestes se sumen als 1.000 milions ja anunciats la setmana passada per al sector dels transports. El pla de xoc també contempla 150 "actuacions essencials" en l'àmbit de la ciberseguretat.

"Pla ambiciós"

En la seva conferència, el president del govern espanyol ha defensat que el pla de xoc presentat és un "pla seriós, ambiciós i també complex", on hi ha molts sectors en joc. Sánchez ha deixat clar que "el govern coneix bé les dificultats, la inquietud i la incertesa" que viuen ciutadans i empreses. "El que podem prometre és que ens desviurem per aplacar al màxim els seus efectes, i que distribuirem els sacrificis de forma equilibrada", ha sostingut el dirigent socialista. Fonts de La Moncloa destaquen la "bona acollida" que han tingut per part dels grups parlamentaris i esperen que els partits "demostrin unitat i responsabilitat en la resposta a la guerra provocada per Putin i se sumin al gran acord de país".

Tot plegat arriba després del Consell Europeu celebrat dijous i divendres passat a Brussel·les, on Espanya i Portugal van arrencar una "excepció ibèrica" per a poder topar els preus de l'electricitat. La proposta que facin, però, haurà de passar per la Comissió Europea, que hi haurà de donar el seu vistiplau. Per a la seva implementació, des de l'executiu central calculen entre tres o quatre setmanes.