L’exbanquer Mario Conde reclama a l’Estat una indemnització milionària pels 68 dies que va passar en presó preventiva per la causa que investigava si va cometre un delicte de blanqueig de fons del Banesto. Mario Conde ha quantificat la indemnització que ha de rebre en 16,3 milions d’euros, però l’Audiència Nacional ha desestimat la seva petició: sosté que ha presentat la reclamació fora de termini.

La Fiscalia Anticorrupció va acusar el 2016 Mario Conde, president de Banesto entre el 1987 i el 1993, d’haver repatriat des de l’estranger uns 113 milions d’euros a través de societats instrumentals, diners que se sospitava que provenien del saqueig que va patir el banc durant la seva presidència.  Era l’anomenada Operació Fénix. Mario Conde va ingressar a presó i dos mesos el jutge instructor el va deixar en llibertat sota fiança en constatar que els diners repatriats procedien de la venda d’uns laboratoris propietat de l’exbanquer.

Reclamació d'indemnització el 2002

El setembre del 2020, Mario Conde va presentar una reclamació al Ministeri de Justícia de 16,3 milions d’euros pel dany moral que va patir a causa del seu empresonament, de la repercussió mediàtica del cas i de la filtració de la investigació judicial. Ara, però, l’Audiència Nacional ha desestimat la petició milionària de l’exbanquer, segons informa El Periódico de España. La sala contenciosa administrativa rebutja la petició de Mario Conde perquè, sosté, s’ha presentat fora de termini. El termini legal per presentar una reclamació d’aquesta mena és d’un any des de la conclusió del procés penal, que en el cas de l’exbanquer va ser el 30 de maig del 2019. Mario Conde va presentar la seva reclamació el setembre del 2020.

Per contra, Mario Conde defensa que el termini per a la presentació de la reclamació no s’ha superat perquè va patir una persecució mediàtica que no va finalitzar quan va ser exonerat de l’acusació de blanqueig de fons del Banesto. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja va considerar excessiva la reclamació de Maria Conde. El CGPJ va emetre un informe favorable a què fos indemnitzat pel temps que va estar empresonat, a raó de 25 euros per cada que va estar privat de la llibertat, és a dir 2.000 euros.  Mario Conde va ser condemnat pel Tribunal Suprem l’any 2001 a 20 anys de presó per apropiació indeguda pel saqueig del banc. Només en va complir quatre.