Meritxell Serret ha oficialitzat el traspàs d'Acció Exterior de la mà de Victòria Alsina, després que aquest dimarts s'hagi estrenat el nou Govern. Amb un llapis de memòria a la mà, la ja exconsellera de Junts ha traspassat la informació del departament a la seva successora d'ERC i ha manifestat la intenció d'avantposar "el departament al servei de tothom" per estar "presents a tot el món, explicar sense intermediaris qui som, d'on venim i on anem". Per la seva banda, Serret ha reconegut la tasca d'Alsina i ha expressat la seva "voluntat de mantenir la bona feina que s'ha estat fent fins ara". 

La nova consellera ha valorat positivament les delegacions catalanes a l'exterior, ja que són "la joia de la corona" per la feina que fan a l'hora d'acompanyar els catalans "arreu del món". La idea és "construir projecció i credibilitat del que fa Catalunya a Europa", des de la vocació "d'empoderar i donar tot el suport a les delegacions" i d'acompanyar a la comunitat catalana a l'estranger. És a dir, que els primers reptes seran les diverses delegacions que s'han de posar en funcionament aviat per poder representar el territori. Tal com ha recordat Alsina, una de les feines més imminents de Serret és escollir un delegat al Brasil i un altre a Andorra. Alhora, haurà d'anar a obrir la delegació del Japó i la de Corea del Sud.

 

La republicana ha assegurat que treballarà "amb ganes i molta il·lusió" per consolidar i engrandir la presència catalana a l'exterior, de manera que arriba al carrer de la Pietat 2 de Barcelona amb "l'objectiu comú que és fer més Catalunya al món" i així poder donar la projecció del que fa la societat catalana arreu del planeta. Recordem que Serret està pendent de judici per l'1-O, després de ser la consellera d'Agricultura de Carles Puigdemont. Amb el 155, es va exiliar a Bèlgica i va ser designada delegada de la Generalitat a Brussel·les. Va tornar a Catalunya l'any 2021, per comparèixer voluntàriament davant del Tribunal Suprem. 

D'altra banda, Alsina ha garantit que ha treballat perquè la Conselleria d'Acció Exterior sigui "una estructura d'Estat" a disposició tots els altres departaments. No només de la Generalitat, sinó també de l'àmbit local, les empreses i la societat civil perquè la institució "sempre està per davant de tot". Així ho ha dit la fins ara consellera de Junts, que era partidària que el seu partit continués al Govern. Quan es va conèixer el resultat de la consulta a la militància, Alsina es va acomiadar recordant que "durant un any i mig hem demostrat amb fets que Catalunya pot tenir una política exterior pròpia, actuant amb mentalitat d’Estat mentre encara no ho som". A més, va lamentar com es va trobar la Conselleria quan va arribar: "Sense rumb".