La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, obrirà una delegació del Govern al Brasil. L'executiu català, a petició del departament d'Alsina, ha aprovat aquest dimarts la modificació del Decret 95/2022, de 10 de maig, que regula la xarxa de delegacions a l'exterior. Així, s'aprova la creació de la Delegació al Brasil. També s'incorpora Eslovènia a la Delegació a l'Europa Central, de manera que deixa de pertànyer a l'àmbit d'influència de la Delegació al Sud-est d'Europa. Finalment, s'oficialitzen els canvis de nom de la Delegació del Govern al Nord d'Àfrica i de la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà.

És a dir, la modificació de l'esmentat decret fa oficial la creació de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Brasil. Aquesta delegació tindrà la seu a la ciutat de Brasília, capital del país, i tindrà la tasca de facilitar la representació institucional de l'executiu català a la República Federativa del Brasil en relació amb les matèries que són competència de la Generalitat o d'interès per a Catalunya. "D’aquesta manera, el Govern renova l’aposta per una presència institucional a l’Amèrica Llatina amb la creació d’una delegació en un país clau en la regió, motor econòmic de l’Amèrica del Sud i d’especial interès per a Catalunya pels vincles existents i potencials", ha assenyalat l'executiu català en un comunicat.

Eslovènia, el Nord d'Àfrica, els Estats Units i el Canadà

També s'ha aprovat modificar l'àmbit d'actuació de les delegacions ja existents: a partir d'ara, Eslovènia s'atribuirà a la Delegació a l'Europa Central. Fins al moment, el país estava assignat a la Delegació al Sud-est d'Europa. L'executiu català ha assegurat que "amb aquest canvi es reforça la coherència dels mandats de les delegacions del Govern a Europa Central i al Sud-est d’Europa, adaptant-los a les particularitats dels territoris que els componen". Així doncs, la Delegació a l'Europa Central representarà institucionalment el Govern a Àustria, Eslovàquia, Eslovènia, Hongria, Liechtenstein, Polònia i la República Txeca. En canvi, la Delegació al Sud-est d'Europa inclourà Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Montenegro, Romania i Sèrbia.

Finalment, al decret s'introdueixen modificacions en les denominacions de dues delegacions. L'objectiu d'aquests canvis és adequar-les als seus mandats, mitjançant expressions geogràfiques més adients. Si fins ara parlàvem de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tunísia, a partir d'aquest dimarts toca parlar de la Delegació del Govern al Nord d'Àfrica. La seu es manté a Tunis i el seu àmbit d'actuació continua sent Tunísia, Algèria i el Marroc. De la mateixa manera, la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya als Estats Units d'Amèrica passa a anomenar-se Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà. La seu és a Washington i facilita la representació institucional de l'executiu català als dos països que surten a la nova denominació.