El Govern crearà una nova delegació exterior de la Generalitat a Andorra. Aquest és un dels acords que s'han anunciat després de la reunió que han mantingut el president, Pere Aragonès, i el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, en la primera trobada bilateral dels dos governs des del 2009. "Si amb un Estat hem de tenir una relació especial, és amb Andorra", ha argumentat Aragonès en la roda de premsa posterior a la trobada, en què ha anunciat la posada en marxa dels treballs per a la creació de la nova delegació. 

 

La Generalitat disposa actualment de 14 delegacions, davant de la UE, al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els EUA, Itàlia, Suïssa, França, els Balcans, Europa Central, Països Nòrdics i Bàltics, Portugal, l'Argentina, Mèxic i Tunísia. El president de la Generalitat, que ha viatjat a Andorra acompanyat de la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, ha subratllat que poder disposar de la delegació permanent de Catalunya a Andorra és una oportunitat per al restabliment de les relacions entre els dos territoris al màxim nivell i consolidarà les aliances i els llaços compartits.

Tant Espot com Aragonès han admès que la delegació es pot convertir en un espai per aprofundir en fòrums de treball en comú com la comunitat de treball dels Pirineus. Així mateix han apuntat un acord de col·laboració amb Andorra mitjançant les oficines de promoció econòmica i atracció d'inversions de la Generalitat arreu del món, a través d'Acció.

Jocs d'Hivern

La reunió, que ha servit per abordar diferents àmbits de col·laboració entre els dos governs, de caràcter cultural, educatiu, sanitari o d'infraestructures, ha atorgat un clar protagonisme al projecte dels Jocs d'Hivern del 2030. El cap del govern andorrà ha destacat tant la capacitat del seu país per a l'organització de competicions de neu d'alt nivell com la disposició de la infraestructura hotelera més important de la zona pirinenca. Aragonès ha agraït l'oferiment d'Andorra i ha mostrat la disposició a acceptar aquesta col·laboració, tot i que ha evitat entrar en concrecions. "A mesura que avancin els treballs tècnics serà el moment d'abordar l'abast d'aquesta col·laboració amb Andorra", s'ha limitat a afegir.