Moviment transcendental d'una de les perseguides en la causa de l'1-O. L'exconsellera d'Agricultura Meritxell Serret, que va obtenir un escó per Lleida al Parlament per Esquerra Republicana a les eleccions del 14-F, ha decidit tornar del seu exili a Brussel·les per seguir fent política des de Catalunya. Per això, per sorpresa, s'ha presentat voluntàriament aquest matí al Tribunal Suprem. 

Acompanyada del seu advocat, Serret, que fins fa uns dies era la delegada del Govern a la capital belga, ha comparegut davant del tribunal que va jutjar i empresonar els seus companys de govern. I ha quedat en llibertat. De fet, sobre ella no hi havia ordre de detenció europea. 

 

Els delictes pels quals se la va voler processar van ser malversació de fons públics i desobediència. L'alt tribunal argumenta que com que no s'ha atribuït cap despesa concreta per a l'organització del referèndum al departament que ella comandava i tenint en compte que a la resta de consellers en la seva mateixa situació —Mundó, Borràs i Vila— se'ls va absoldre del delicte de malversació —que és el que pot comportar penes de presó—, no l'han detingut. 

El Suprem la citarà a declarar durant els propers dies per interrogar-la. Tot apunta que Serret s'acabarà enfrontant a un judici per desobediència. La pena prevista per a aquest delicte és una multa i una possible inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic de fins a dos anys.  

 

Obrir camí a la resta d'exiliats

Des de l'octubre del 2017 que Serret era a Bèlgica, on va marxar al costat de Puigdemont, Comín, Puig i Ponsatí. Ella ha estat la primera en tornar, segons ha anunciat ERC en un comunicat, amb la voluntat d'"obrir camí a la resta d'exiliats". En una entrevista fa uns mesos amb ElNacional.cat ​ja insinuava la seva intenció de tornar a casa

"La decisió estava molt meditada, és la decisió correcta i el pas lògic en la meva lluita per contribuir a posar fi a la repressió contra l’independentisme de l’estat espanyol", ha manifestat Serret. La previsió és que en les properes hores l'exconsellera, que encara és a Madrid, pugui tornar a Catalunya. 

Des del 2018, la dirigent d'ERC va exercir el càrrec de delegada del Govern davant la Unió Europea. Quan dies abans d'arrencar la campanya el conseller Bernat Solé va ser inhabilitat per la seva participació a l'1-O quan era alcalde d'Agramunt, ella va entrar a formar part de les llistes d'ERC per substituir-lo

A la imatge principal, Serret a la delegació del Govern a Brussel·les. / DGB