🟡 Nou Govern de la Generalitat de Catalunya, última hora: presa de possessió dels nous consellers

Arrenca una nova etapa al Govern de Catalunya després que els nous consellers, capitanejats pel president Pere Aragonès, hagin pres possessió del càrrec. Aquest dimarts al matí al Palau de la Generalitat, al Saló Sant Jordi, Joaquim Nadal (Recerca i Universitats), Carles Campuzano (Drets Socials), Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria), Juli Fernández (Territori), Meritxell Serret (Acció Exterior), Natàlia Mas (Economia i Hisenda) i Manel Balcells (Salut) han promès el nou càrrec. L'acte solemne ha arrencat puntual a les 9 del matí amb unes paraules del president Aragonès agraint als nous caps dels departaments el seu "pas endavant per servir la ciutadania" i una menció cap als consellers sortints, als quals els ha donat les gràcies per la seva tasca. Els consellers de Junts van abandonar el Govern aquest divendres passat després que la militància del seu partit votés deixar el pacte de Govern amb ERC.

Presa de posició dels nous consellers Montse Giralt (1)
Pere Aragonès a l'acte de presa de possessió dels nous consellers / Montse Giralt

Sobre les noves incorporacions, Aragonès n'ha destacat el "valor afegit" que aporten a l'executiu català i els ha esperonat a treballar pensant tant en les necessitats de la ciutadania com en el procés cap a la independència. Així, ha destacat la "determinació" del Govern d'ERC de "posar el futur polític de Catalunya a les mans de la ciutadania". Divendres, Aragonès va anunciar la seva intenció de seguir governant, no convocar eleccions, i preparar un nou Consell Executiu. Després de dos dies de reunions i trucades per bastir un nou executiu, finalment diumenge al vespre es van donar a conèixer les noves incorporacions al Govern, que inclouen tant militants d'ERC com persones amb trajectòria política en altres formacions.

Presa de posessió dels nous consellers Montse Giralt
Acte de presa de possessió dels nous consellers / Montse Giralt

Un cop tots els nous consellers han promès el seu càrrec, Aragonès s'ha dirigit als nous consellers i els ha assegurat: "Sempre em tindreu al vostre costat per acompanyar-vos i fer-vos més fàcil la vostra tasca". Aragonès ha recordat als nous càrrecs que "es deuen a tots els ciutadans i que sempre han de vetllar per enfortir la cohesió de la societat". En la mateixa línia, el president els ha explicat que sempre cal "buscar les respostes dels dubtes en els grans consensos". Aragonès ha apuntat que la vocació del Govern és configurar una mirada oberta "centrada en els drets i llibertats individuals i col·lectives". Finalment, el president acaba el seu discurs dient: "Visca Catalunya i visca la llibertat". L'acte ha acabat amb l'himne de Catalunya.

 

Homenatge als consellers de Junts

A l'acte de la presa de possessió hi han assistit tant representants de la Mesa del Parlament, dels grups parlamentaris i també els consellers sortints —Jaume Giró, Victòria Alsina, Josep Maria Argimon, Lourdes Ciuró, Violant Cervera i Gemma Geis, així com Jordi Puigneró, que va ser destituït a finals de setembre—. De fet, Aragonès ha aprofitat l'acte per agrair-los "el seu compromís" i "la tasca realitzada". "Les circumstàncies polítiques que han portat que el Govern no pugui continuar", ha lamentat.