Victòria Alsina ja s’ha acomiadat de la conselleria d’Acció Exterior i Govern Obert. L’exconsellera ha enviat aquest dilluns una carta de comiat al personal que treballa al Departament que ha capitanejat en els darrers mesos. Es tracta d’una missiva en la qual celebra que durant el temps que ha estat consellera Catalunya “ha tornat a posicionar-se” en l’àmbit internacional, i ha reivindicat “el fet diferencial”, denunciant la “vulneració de drets i llibertats” i “el conflicte polític amb l’Estat”. Així doncs, Alsina ha insistit en aquesta carta adreçada al personal de la conselleria que durant el temps que ella ha estat al capdavant del Departament , ella i el seu equip han demostrat “amb fets” que Catalunya “pot tenir una política exterior pròpia” i actuar “amb mentalitat d’Estat mentre encara no ho som”.

Així mateix, i pel que fa al Govern Obert, Alsina ha afirmat que durant l’any i mig que ella ha estat consellera, la Generalitat ha avançat en aspectes com la “transparència, la participació i la col·laboració”. Dit això, l’exconsellera ha destacat els esforços que ha fet el Departament per apropar “els grans actius de Catalunya” al cos consular, o en la tasca de suport a la “internacionalització” dels ens locals i de la societat civil. Així mateix, el text escrit per Alsina també fa una menció especial a la feina que s'ha fet per "enfortir els llaços" amb Europa i la Mediterrània i per "estar més present a l'Àfrica, a Amèrica i a l'Àsia a través de l'obertura de noves delegacions i oficines".

Pel que fa a l'acció per al Govern Obert, Alsina ha recordat la tasca per promoure la incorporació de les dades obertes "al bell mig del Govern" per "generar evidències i millorar el cicle de les polítiques públiques". Finalment, l'exconsellera afirma que tot plegat no hauria estat possible sense la "professionalitat i dedicació" del personal del Departament, que agraeix, i assegura que deixa el càrrec "amb molts aprenentatges" i amb una de les "conviccions més profundes" refermada: "només des de les institucions i preservant el nostre autogovern s'assoliran els objectius nacionals i els canvis reals que necessita Catalunya".

Cal recordar que Victòria Alsina va fer-se un carnet exprés de Junts per Catalunya per poder defensar que el partit es quedés dins del Govern. No va aconseguir convèncer la majoria de la militància, que va apostar per trencar amb Pere Aragonès i sortir de l’executiu. Alsina, no obstant això, no apostava per un plantejament conservador, ja que insistia que quedar-se al Govern no havia de significar “quedar-se igual”. "Quedar-se vol dir que Junts ha de reforçar el seu pes polític, ha d'explicar millor el que es fa. Com un partit responsable, com un partit de Govern, com un partit que assumeix el desgast de governar, les complexitats de governar i com un partit que posa el país per davant del partit", va arribar a dir.